Osijek
STANARI KRAPINSKOG NASELJA NEZADOVOLJNI

Parkirališna su mjesta kratka, novac je bačen
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Iz Grada Osijeka poručuju kako je projekt izveden prema pravilima prometne struke, te da stanari pogrešno parkiraju vozila

Nakon što su prošlog tjedna s veseljem pozdravili nastavak generalne infrastrukturne rekonstukcije, stanovnici Krapinskog naselja upozoravaju – projekt se ne izvodi dobro, parkirališna su mjesta prekratka! Iz Grada Osijeka, međutim, poručuju – nisu mjesta prekratka, nego se krivo parkira!

"Napravljeno je duplo parkirno mjesto, pa mali zeleni otok u kojem je zasađeno drvo, pa opet duplo parkirno mjesto, pa opet zeleni otok. Gabariti duplog parkirnog mjesta su toliki da dva automobila srednje klase ne mogu parkirati jedan iza drugoga, kako je zamišljeno. Zbog toga svi stanari svoja vozila parkiraju ukoso, kako bi po dva automobila stala na parking. Zato sva vozila vire na cestu i svi koji prolaze cestom moraju se provlačiti pokraj njih. Samo je pitanje vremena kada će nastati šteta na nekom od vozila zbog uskog prostora koji je ostao za prometovanje", tvrde stanovnici Krapinskog uz napomenu da su na problem već upozorili nadležne u Gradu Osijeku, ali bez odgovora.

No, na naš upit o parkirališnim mjestima u Krapinskom iz Grada odgovaraju kako su ona napravljena u skladu s Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama kojim su definirane minimalne dimenzije parkirališnih mjesta za slučaj uzdužnog parkiranja.

“Propisane dimenzije za osobna vozila su 5,50 m dužine te 2,20 širine parkirališnoga mjesta, a to su ujedno i dimenzije parkirališnih mjesta o kojima se govori. Dimenzije, dakle, ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom, a na temelju čega smo, između ostaloga, i ishodili građevinsku dozvolu za radove u Krapinskom naselju. No parkirališna mjesta u ovome slučaju nisu ni bila predviđena za parkiranje dvaju automobila, nego za jedan, s čime su pri projektiranju vijećnici Gradske četvrti Industrijska četvrt bili upoznati. Osim toga, još prije početka radova, i to upravo na dionici s dostavljenih fotografija, predstavnici Gradske četvrti zajedno s predstavnicima izvođača radova i predstavnicima Grada Osijeka upoznali su stanovnike tog dijela naselja o detaljima projekta i tada nitko nije imao nikakve primjedbe. Dapače, stanovnici su inzistirali na tome da vodimo brigu o zelenilu, što smo pri projektiranju i učinili”, objašnjavaju iz Grada Osijek, te napominju kako se projekt više ne može mijenjati s obzirom na to da će njegova realizacija uskoro biti u cijelosti obavljena.

“S obzirom na to da smo sada već u drugoj fazi radova, koja treba završiti za otprilike mjesec i pol dana, u ovome trenutku više nije moguće mijenjati projekt jer bi taj postupak značio zaustavljanje svih radova. Uvjereni smo da to nipošto nije u interesu naših sugrađana iz Krapinskog naselja, no vjerujemo da će naposljetku stanovnici dijela naselja gdje se nalazi predmetno parkiralište ipak biti zadovoljni jer će, umjesto dosadašnjih 14 parkirališnih mjesta, završetkom projekta dobiti 54 parkirališna mjesta, i to uz očuvano zelenilo u naselju”, poručuju iz Grada.

Ivana Solar
dimenzije
ISPUNJAVAJU PROPISANE UVJETE
Rekonstrukcija vrijedna 1,8 milijuna kuna
Druga faza obnove javnih površina u Krapinskom naselju započela je prije desetak dana. Radove izvodi tvrtka Unikom, a obuhvatit će lani započetu daljnju rekonstrukciju pješačkih i kolničkih površina, rekonstrukciju sustava oborinskih voda te gradnju parkirališta i bogato hortikulturno uređenje. Generalna je rekonstrukcija infrastrukture Krapinskog naselja, vrijedna 1,8 milijuna kuna, započela u srpnju 2019. te je do kraja te godine završen sjeverni krak nogostupa i pločnika, a sada se radi na južnom kraku prometnice u obliku ipsilona.
Možda ste propustili...

PROJEKT OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE ZA SREDNJOŠKOLCE

Prijavite se za “Učeničko poduzetništvo”

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana