Magazin
TJEDNI OSVRT

Škoro potonuo i sa 16 zastupnika
Objavljeno 11. srpnja, 2020.

Nakon prevelikih izbornih očekivanja, uranjenog trijumfalizma pa prijetnji HDZ-u, a naročito njegovu predsjedniku Andreju Plenkoviću, kako bez njih neće moći formirati vlast te da samim time neće ostatiti premijer, sada je konačno jasno: uz SDP, Domovinski pokret pjevača i zabavljača Miroslava Škore jedan je od najvećih gubitnika ovih izbora iako je osvojio 16 mandata. Jer nadanja su bila megalomanska, predaleko od realnosti.

Zato je već u izbornoj noći uslijedio pravi šok zbog neugodnog iznenađenja da ipak neće diktirati vladajuću politiku. Tako da su Škorini sada gotovo pa na margini, Plenkoviću za sastavljanje Vlade uopće ne trebaju, te će, predviđa se, u oporbi završiti podijeljeni i neće imati mnogo prilika povlačiti konkretne poteze i u djelo provoditi svoju ultradesničarsku agendu, ako je uopće imaju. Iako glumataju kako su zadovoljni rezultatom, to je daleko od istine. Zatim, tu su, s obzirom na profile zastupnika, već i započete trzavice jer je odmah nakon izbornog raspleta došlo do preokreta. Hrvatski suverenisti odlučili su da neće sjediti s Domovinskim pokretom u istom zastupničkom klubu. Taj potez neki su odmah pročitali kao početak raspada Škorine velike desne fronte - i to samo dan nakon izbora.

Stoga je sada jedna od aktualnijih analiza i osipanje Domovinskog pokreta, koji se, usput, samo tako “tuđmanovski” zove, što mu na izborima također nije pomoglo jer je samo još jedna u nizu novonastalih stranaka koje naknadno postaju strančice ili čak, poput svjetonazorski suprotnog im Živog zida, nestaju s političke scene. Naravno, prekid suradnje svi negiraju od Suverenista do Škore i Hasanbegovića, ali očito je da nešto ne štima. Kako se doznaje, vrlo brzo pojedinci će svatko na “svoju stranu” ili u poslovne vode, naročito neki od najmoćnijih ljudi, moguće i sam Škoro. No on i još jedanaestorica preostalih mu u klubu tvrde da nema nikakve šanse da se raziđu, ali neki od partnera iz Hrvatskih suverenista misle drukčije navodeći: “Sa Škorom su u Sabor ušli i neki s vrlo malo ili nimalo političkog iskustva, neke liste Škoro je slagao kao da ih je lopatom, slučajnim odabirom tamo nabacao. Ako netko bude najslabija karika, to će biti netko od njegovih, a ne mi Suverenisti”, tvrde u toj stranci.

Osim toga, Hrvatska se još nije u cijelosti oporavila ni od kratke nacionalističke vladavine Karamarko - Orešković koja je objavila rat civilnom društvu i za koju se još uvijek govori da je “pustila duh ustaštva iz boce.” Pa i politički analitičari, među njima i Davor Gjenero, nakon svega predviđaju: “Od Škorina pokreta u kratkom roku neće ostati ni kamen na kamenu.”

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim