Novosti
ZAKLADA

Pomoć projektima Hrvata u BiH
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Prije manje od mjesec dana u Vukovaru je otvoren Ured Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, a u četvrtak su u tom gradu potpisani i prvi ugovori o pristupanju članstvu Zaklade. Ukupno je potpisano 36 ugovora, a kako je rekao nadbiskup i metropolit vrhbosanski i predsjednik Upravnog odbora Zaklade, kardinal Vinko Puljić, sredstva će biti namijenjena formiranju mladih i gradnji potrebnih objekata te će se transfer novca transparentno pratiti. Zahvalio je svima koji su pokazali spremnost pomoći njihovim projektima.

Osječko-baranjska županija poduprijet će rad Zaklade u prvoj godini s 15 tisuća kuna, a Ivan Anušić naglasio je kako su prethodno realizaciju nekih projekata pomogli s 240 tisuća kuna. “Podupiremo određene projekte na području Bosne i Hercegovine, ali i Srbije. Pomažemo Hrvatima koji žive u te dvije zemlje i kojima je potrebna pomoć matične države. Nema razloga da se ne uključe i druge županije, gradovi i općine, jer Hrvatima u BiH treba pomoći, to su naši ljudi, naš narod i normalno je kako ćemo mi iz Hrvatske osigurati financijsku potporu u realizaciji projekata koji su ključni i bitni za njihov opstanak”, rekao je Anušić i dodao kako će pratiti potrebe Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije i sukladno potrebama sudjelovati u njezinu radu.

Od 36 potpisanih ugovora, pet je potpisano sa županijama, osam s gradovima te po 11 s općinama i respektabilnim tvrtkama s istoka Hrvatske.

Josip Dabro, upravitelj Zaklade, najavio je kako će nakon ljeta napraviti još jedan ciklus pristupanja. “Pozivam sve ljude dobre volje da nam se priključe. Bit Zaklade nije samo prikupljanje sredstava i pomaganje Katoličkoj Crkvi nego okupljanje, što zorno demonstriramo i danas. Uključivanje za pravne osobe iznosi minimalno pet tisuća, a za fizičke osobe 500 kuna. Danas je osigurano oko 300 tisuća kuna”, rekao je Dabro i dodao kako im je prioritetni cilj dovršiti realizaciju projekata u Sarajevu i Travniku te će potom odrediti nove ciljeve. D.Korpoš