Sport
ŽKK OSIJEK ‘97

Kuglačice s Drave od jeseni same brane čast Istoka
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Najbolja sezona nakon čak 14 godina donosi ujedno i nastavak prvoligaškog kontinuiteta

Osječke kuglačice zadovoljne su otišle na odmor. Sezona, koja je službeno završena krajem lipnja, odrađena je po planu i programu.


To prije svega znači da je Osijek ‘97 zadržao svoje mjesto u elitnom razredu, ostvaren je pritom i kontinuitet igranja u Prvoj ligi, što već dugo nije bio slučaj. Nakon što su 2011. ispale iz društva najboljih, na povratak se čekalo šest godina, ali ta povratnička sezona nije bila uspješna. No, na novi comeback nije se tako dugo čekalo i nakon jedne sezone Osječanke su 2019. ponovo zaigrale s najboljim hrvatskim klubovima, protiv kojih se imaju namjeru natjecati na dulje razdoblje.


- Ovo je najuspješnija sezona nakon one iz 2006., kada smo završili na šestom mjestu. Godinu dana poslije promijenili smo kuglanu, preselili se na Pampas i ušli u turbulentno razdoblje. U tri navrata uspjeli smo izboriti Prvu ligu, ali smo plesali samo jedno ljeto. Sada smo prekinuli napokon i tu tradiciju - kaže Darko Horvat, klupski tajnik, koji zajedno sa Zlatkom Pofukom čini trenerski dvojac Osijeka ‘97, u kojem savjetodavnu ulogu ima i Miroslav Liović.


U konačnom se poretku završilo prvi iznad crte, ali nikakvih briga oko eventulanog ostanka nije bilo. Na kraju je opasna zona bila udaljena velikih deset bodova, takvu "komociju" nisu očekivale ni Osječanke.


- U 18 utakmica ostvareno je šest pobjeda uz jedan neodlučeni ishod. Dvojac koji je ispao, Karlovac i Đakovo svladali smo u sve četiri utakmice, a znali smo da je za potvrdu ostanka ključno dobiti što je više moguće utakamica na domaćim stazama. Tu smo nadigrani samo od onih najboljih, protiv ostalih bili smo konkurentni, a neke smo uspjeli i svladati. Inače, bolji učinak i prosjek igračice su imale na strani, iako u gostima često nismo bili u najjačem sastavu. Razlozi su ozljede, poslovne i obiteljske obveze, pa tako primjerice Ines Tomić im samo jedan nastup izvan Pampasa - naglašava Horvat.


U sljedećoj sezoni Osijek ‘97 bit će jedini predstavnik Regije Istok u Prvoj ligi. U obranu časti slavonskog kuglanja krenut će se s kadrom koji je iznio teret i u ovoj "koronasezoni". On, kao i sve ostalo u klubu, funkcionira na volonterskoj bazi.
- Naš je dugoročni problem osvježavanje kadra s mlađim članicama, ali unatoč stalnim oglašavanjima o školi kuglanja, ne postoji interes. Uz stalno prisutne kadrovske probleme, tu su i oni financijske prirode. Proračun jednim dijelom pokrivaju Grad i Županija, a za ostatak se sami snalazimo. Uprava se trudi da osigura ono potrebno za nesmetano funkcioniranje, a tu prednjači naša agilna i neumorna predsjednica Renata Žuža - kaže na kraju Darko Horvat.


Nino Benčina
DESET IGRAČICA IZNIJELO SEZONU
Tijekom sezone na staze je izlazilo deset igračica. Prvo ime bila je Mirjana Gorup, koja je odradila svih 18 nastupa (prosjek 525,7 kod kuće + 547,7 u gostima). U osam utakmica bila je najučinkovitija u osječkim redovima, a osvojila je 11 poena. Maksimalan broj nastupa ima još kapetanica Margita Vuka (509,1+526,3). Još su igrale: Štefica Pofuk (17 nastupa, 510+521,3), Marina Matković (15, 506+523), Andrea Kolak (11, 524+522), Andrijana Marković-Đurin (9, 506+523), Zorica Todić (7, 512+542), Ines Tomić (9, 534+531), Katarina Tutnjević (3, 460+518,5) i Renata Žuža (1, 0+468). Ekipno prosjek je 516,5 čunjeva na domaćim stazama, a gostujući iznosi 527,6 "drva".
Najčitanije iz rubrike