Regija
UGOVOR DEMANTIRA SKEPTIKE

Novac osiguran, nakon natječaja rušenje belomanastirskog stadiona
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Nakon javne nabave i izbora najpovoljnije ponude, tijekom jeseni mogli bi početi radovi
BELI MANASTIR - Kako vrijeme odmiče, sve je više skeptika koji gradnju Gradskog sportskog parka (stadiona) smatraju samo predizbornim obećanjem. To više što o novom zdanju mašta već nekoliko generacija belomanastirskih sportaša i ljubitelja sporta. Mladići u dobi od 20-ak godina još su kao nogometni početnici slušali priče o novom stadionu. Strpljivo su čekali, trenirali i igrali utakmice na objektu sagrađenom 50-ih godina prošlog stoljeća. Dočekali su samo zabranu korištenja dotrajalih tribina, otkazivanje tradicionalnih sportskih priredbi te, konačno, preseljenje na druge lokacije na gradskom području.U međuvremenu izrađeno je nekoliko projekata stadiona, a prije desetak godina raspisan je čak i natječaj za najpovoljnijeg izvođača radova, ali je poništen. Onda je krenula priča o Intervencijskom planu, u kojemu je mjesto našao i stadion. Ni ta činjenica nije zadovoljila skeptike jer je realizacija plana već poodmakla, a stadion je i nadalje ruglo nad ruglima. No prošlotjedno potpisivanje ugovora za gradski sportski centar dokaz je da će od stadiona ipak nešto biti. Riječ je, naime, o projektu vrijednom 32 milijuna kuna, podijeljenom na dva dijela - gradske bazene i stadion. Novac je, dakle, osiguran, što je osnovni preduvjet za početak radova. Sada je na redu raspisivanje javne nabave, a potom rušenje postojećeg kompleksa.

- Teško je reći točne datume, ali ove jeseni natječaj bi trebao biti raspisan te započeto rušenje stadiona - poručuju u Gradskoj upravi. Kako objašnjava gradonačelnik Tomislav Rob, zadovoljan ugovorenim projektom Intervencijskog plana, gradnja novog Gradskog sportskog parka podijeljena je u dvije faze.

- Prva se odnosi na djelomično natkrivene tribine u sklopu multifunkcionalne dvoetažne zgrade s infrastrukturnim sadržajem poput prostorija za sportaše, suce i delegate, sanitarnog čvora, dvije teretane i slično - navodi Rob nastavljajući kako ta faza obuhvaća i gradnju glavnog igrališta dimenzija 105 x 68 metara te atletske tartan-staze s borilištima. U zgradi, čiji je planirani sadržaj sukladan pravilniku HNS-a, dodaje, bit će i prostor za Zajednicu športskih udruga koja je trenutačno u nastavno-sportskoj dvorani. U drugoj fazi pak planirana je gradnja pomoćnog igrališta s umjetnom travom, teniskih terena te rukometnog igrališta koje će tijekom zime biti klizalište. Financijsku pomoć za izvedbu druge faze Grad će potražiti na više mjesta (HNS, EU i domaći fondovi, državni i vlastiti proračun).

Ivica Getto
Stare tribine nestat će do kraja godine
Početak izgradnje Gradskog sportskog parka, dakle, sve je bliži. Sigurno je da se uvijek nešto neplanirano može dogoditi, a kako sada stvari stoje, starih tribina do kraja godine - više ne bi trebalo biti. Nažalost, situacija s belomanastirskim nogometnim klubovima nije sjajna. U ovom trenutku njihov je krajnji domet tek I. županijska nogometna liga (Baranja-Belje). Šparta se natječe u još nižem stupnju (II. ŽNL), a Croatia iz Branjinog Vrha u najnižem nogometnom razredu. Činjenica je da se stadion gradi (i) za buduće naraštaje, ali bi na boljitku belomanastirskog nogometa svakako trebalo poraditi. Što se gradskih bazena tiče, radovi dobro napreduju. U kolovozu bi trebao biti obavljen tehnički pregled.
Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike