Osijek
BAPTISTI IMAJU NOVOG PASTORA

Igor Peričić stigao na pastirsku službu u Osijek iz Splita
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Nakon što godinu dana provede kao takozvani pastor pripravnik, Peričić će biti rukopoložen za pastora

Osječki su baptisti dobili novog pastora, mladog teologa iz Splita Igora Peričića. Peričić će za sebe reći da je potekao iz tipične splitske obitelji u kojoj se u doba komunizma nije previše spominjala vjera. Još kao dijete naučio je neke molitve, ali nije prošao nikakvu vjersku poduku. Ključan se trenutak u njegovu životu dogodio kada je imao 18 i pol godina.

- Tada sam doživio obraćenje, mogao bih reći preporod. Prvo sam postao član Evanđeoske Crkve, a nakon toga Baptističke. Te su dvije crkve jako slične, kao blizanke. U čemu su slične? Njihovo učenje ima temelj u Božjoj riječi. Naša se vjera temelji na Isusu Kristu, njegovu utjelovljenju, smrti i uskrsnuću. Uz to, prihvaćamo Apostolsko i Nicejsko-carigradsko vjerovanje. Naravno, Božja je riječ temelj sveg kršćanskog života. Zato sam ja dio Baptističke Crkve - objašnjava Peričić.

Naš je sugovornik rođen 1981. u Splitu, gdje je i završio srednju školu za zvanje komercijalista. U životu se bavio različitim poslovima, uključujući i onaj turističkog vodiča. Godine 2006. upisao je kao kao izvanredni student Evanđeosko-teološki fakultet u Osijeku u koji je povremeno dolazio kako bi odslušao poneko predavanje ili položio ispit. Na tome je učilištu postigao zvanje prvostupnika teologije. Naš mu se grad svidio, ponajviše zbog činjenice da ga je doživljavao kao središte evanđeoskog kršćanstva u Hrvatskoj. Krstio se dva puta, prvi put u Katoličkoj Crkvi, kada je bio malo dijete, drugi put u Evanđeoskoj Crkvi, s obzirom na činjenicu da pentekostalci katoličko krštenje ne priznaju. Baptistom je postao prije pet godina. Trenutno na Sveučilišnom centru za protestantsku teologiju "Matija Vlačić Ilirik" u Zagrebu polaže razliku predmeta. Dužnost pastora u Osijeku prvi je takav angažman za Igora Peričića. Nakon što godinu dana provede kao tzv. pastor pripravnik, bit će rukopoložen za pastora.

- Nije ovo moje prvo pastoralno iskustvo, prije toga sam propovijedao, vodio biblijske studije i radio s mladima - kaže Peričić.

Novi baptistički pastor u Osijeku je oženjen i otac je dvoje male djece. U naš je grad došao na poziv Odbora Baptističke Crkve Osijek. Dugogodišnji baptistički pastor u Osijeku, dr. sc. Toma Magda djeluje već neko vrijeme u Zagrebu, gdje je sve donedavno obnašao dužnost predsjednika Protestantsko-evanđeoskog vijeća (PEV). Riječ je o savjetodavnom i koordinacijskom tijelu Saveza baptističkih crkava, Evanđeoske pentekostne Crkve, Kristove Crkve i Crkve Božje. Promaknula nam je vijest da je od 10. lipnja novi predsjednik PEV-a pastor mr. sc. Damir Špoljarić iz Osijeka, koji je ujedno i predsjednik Evanđeoske protestantske Crkve u Hrvatskoj.

Baptistička Crkva Osijek ima svoju adresu u Podravskoj ulici 21. U sklopu Saveza baptističkih crkava u Hrvatskoj djeluju 44 crkve. Baptisti djeluju u svim većim gradovima u Hrvatskoj, ali i u malim mjestima za koje mnogi nisu nikada čuli poput Bačuge, Donjih Sređana, Donjeg Žirovca, Držimurca-Strelca, Mačkovca ili Pušćina. Upravo se najstarija baptistička crkva nalazi u međimurskom selu Mačkovcu, sagrađena 1926. Kako nam je rekao Peričić, u Osijeku ima između 50 i 60 baptista. Ono po čemu drugi prepoznaju baptiste jest činjenica da se pripadnici ove vjere krste u dobi od 12, 13 ili 14 godina.

Draško Celing
PROPOVIJEDI NA YOUTUBEU
Baptisti se okupljaju na službi Božjoj svake nedjelje u 10 sati. Tijekom koronakrize pastor Peričić se svojim vjernicima obraćao preko kanala na YouTubeu. Novi baptistički duhovnik u Podravskoj 21 sebe vidi kao nekog tko će služiti vjernicima svoje crkve, ali i pokušati doprijeti i do onih kojima je baptistička teologija još uvijek nepoznata. Peričić smatra da evanđelje Isusa Krista ima moć preobraziti pojedinca i društva te da je Krist odgovor na sva ključna pitanja.
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike