Mozaik
HDS ZAMP OBJAVIO POSLOVNO IZVJEŠĆE ZA 2019.

Na 3. mjestu najemitiranijih i najkorištenijih pjesama je “Ovaj grad” Mije Dimšić
Objavljeno 10. srpnja, 2020.

Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je poslovno izvješće i rezultate poslovanja za 2019. godinu. Glazbenim autorima i nositeljima autorskih glazbenih prava za tu godinu isplaćeno je 101,5 milijuna kuna autorskih naknada, a ukupni promet glazbenih licenci iznosi 141,3 milijuna kuna. Najveći udio u prodaji glazbenih licenci odnosi se na prava javnog priopćavanja (87,46 %), ostatak se odnosi na prava mehaničke reprodukcije (3,2 %), digitalna prava (2,22 %) te prava iz inozemstva (7,11 %).

- Ponosni smo na još jednu dobru godinu i obavljen rad u njoj. Nažalost, iz perspektive srpnja 2020. godine, kada u Hrvatskoj već tri mjeseca gotovo da nema komercijalnih glazbenih događanja, teško je veseliti se prošlim uspjesima. Iako je važno ne zaboraviti ih i raditi kako bi se godine poput 2019. što prije ponovno vratile - izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

 


Uz rezultate poslovanja, HDS ZAMP objavio je i popis najemitiranijih pjesama u 2019. - domaća pjesma koja je svojim autorima u 2019. donijela najveću zaradu je "Voli me" u izvedbi Petra Graše. Za nju su autorski zaslužni Vjekoslava i Tonči Huljić. Slijedi "Rekao si" autora Ante Pecotića u izvedbi Nine Badrić, a "Ovaj grad" Mije Dimšić, autorskog trojca Dimšić, Bačić i Dimter, na trećem je mjestu najemitiranijih i najkorištenijih pjesama. Četvrto je mjesto pripalo mladom glazbenom paru, Neli Đinđić i Marku Kutliću s njihovim autorskim hitom "U zagrljaju spašeni", a peto mjesto drži Vanna s pjesmom "U tebi" koju supotpisuje s Goranom Kovačićem. Grašo se u top 10 našao s dvije pjesme, pa je na šestom mjestu njegova "Ako te pitaju", koju prati "Ako voliš ovu ženu" Olivera i Željka Bebeka. Osmo mjestu pripada pjesmi "Nama se nikud ne žuri" grupe Vatra u duetu s Massimom, deveto je osvojio Tony Cetinski s "Čekam te", a deseto Damir Kedžo i njegova pjesma "Vidi se iz daleka".

Top deset hrvatskih autora po zaradi u 2019. godini su, redom od prvog do desetog mjesta: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefendić, Miro Buljan, Miroslav Drljača Rus, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić i Zlatan Stipišić. Prema ovo izvješću su top pet stranih autora: Bruce Springsteen, Calvin Harris, Dave Grohl, Ed Sheeran i Freddie Mercury. Na stranoj top listi nema niti jedne autorice. T.Kvorka

Najveći udio u prodaji glazbenih licenci odnosi se na prava javnog priopćavanja (87,46 %)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike