Regija
SLAVLJE U VALPOVAČKOJ ŽUPI

Stoljeće Družbe kćeri milosrđa
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
VALPOVO

Župa Bezgrešnog začeća BDM Valpovo zajedno s časnim sestrama kćeri milosrđa na današnji blagdan blažene Marije od Propetog Petković slavi 100. godišnjicu osnutka Družbe kćeri milosrđa T.S.R. sv. Franje.

Sestre kćeri milosrđa u Valpovo su došle prije 66 godina - 30. listopada 1954. godine na poziv tadašnjeg valpovačkog župnika, dr. Đuke Marića, a na preporuku preč. Rudolfa Šverera iz Đakova, koji je poznavao utemeljiteljicu, blaženu Mariju od Propetog Petković. Prve tri sestre bile su Benedikta Dulić, Julija Crnković i Filomena Molnar, podaci su iz arhiva samostana u Valpovu, koje je javnosti na službenim mrežnim stranicama Župe prezentirao župnik župe Valpovo, vlč. Zvonko Mrak.

Valja podsjetiti da je 2014. godine Župa zajedno s časnim sestrama proslavila 60 godina njihova boravka i djelovanja u Valpovu, a od rujna 2019. na službi u Župi Valpovo su časne sestre Danijela Škoro, kućna predstojnica, Vlatka Bratinšćak i Rastislava Bogdan.

Družba sestara kćeri milosrđa osnovana je 25. ožujka 1920. i ove, 2020. godine slavi sto godina od osnutka, no zbog epidemije koronavirusa glavna proslava u Rimu 4. listopada 2020. je otkazana. Prigodom stogodišnjice Družbe sestara kćeri milosrđa kapelica u samostanu časnih sestara u Valpovu proglašena je oprosnom kapelicom, u kojoj se mogu izmoliti molitve za oprost od 25. ožujka do 9. listopada, a zbog epidemije koronavirusa molitve oprosta mogu se moliti i u župnoj crkvi od 6. srpnja do 9. listopada. Ovogodišnji spomendan blaženice bit će posebno svečan. Nakon trodnevnice s euharistijskim slavljima i zajedničkim molitvama za potpuni oprost, na današnji blagdan u 18.30 sati euharistijsko slavlje predvodi mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na kraju mise pomoćni biskup blagoslovit će novu sliku bl. Marije Propetoga, rad akademskog slikara Davorina Radića iz Zagreba, koja će biti izložena u župnoj crkvi za javno štovanje.

Na blagdan ujedno i časna sestra Rastislava Bogdan slavi 50 godina redovničkih zavjeta koje će tom prigodom obnoviti. L. Aničić
Župa redovito slavi blagdan blažene Marije od Propetog Isusa Petković 9. srpnja trodnevnicom prije blagdana
Najčitanije iz rubrike