Osijek
PROTIV LETEĆIH NAPASNIKA IZ SVIH ORUŽJA

Komarci nam zagorčavaju život, večeras aviotretman
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
U klopkama na području Nemetina tijekom 12 sati zabilježeno čak 3675 komaraca

Situacija s komarcima na području Osijeka, posebice u rubnom zelenom pojasu, postaje neizdržljiva! Mjerne klopke bilježe na tisuće odraslih jedinki, a najviše ih je u Nemetinu i Donjem gradu. Zbog alarmantne situacije u četvrtak (9. srpnja) počinju aviotretmani.

U ponedjeljak, 6. srpnja, Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije proveo je monitoring odraslih komaraca. Uzorkovalo se metodom čovjek-aspirator na ukupno 23 postaje i metodom CDC klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 15 postaja.

"Monitoringom odraslih komaraca metodom čovjek-aspirator bila su obuhvaćena područja Juga 2, Brijesta, Briješća, Cvjetnog naselja, Iktusa, Podravlja, Tvrđavice, Centra, Bosutskog naselja, Sjenjaka, Retfale, Višnjevca, Josipovca, Tenje, Klise, Donjeg grada, Vinogradske ulice, Nemetina, Sarvaša, Uskih njiva, Pampasa, Bilja i Kopačeva. Najveću brojnost odraslih komaraca u 15 minuta bilježimo na postajama Bilje, Kopačevo, Sarvaš i Podravlje. Također, uzorkovalo se i metodom CDC klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja na ukupno 15 postaja. CDC klopke postavljene su 6. srpnja u večernjim satima te su pokupljene idući dan ujutro. Uzorkovanjem metodom CDC klopki uz suhi led kao atraktant obuhvaćena su područja Kopačkog rita, Bilja, Nemetina, Halaševa, Vinogradske ulice, Klise, Sarvaša, Juga 2, Pampasa, Višnjevca, Podravlja, Cvjetnog naselja, Iktusa, Tenje i Josipovca. Najveće brojnosti jedinki odraslih komaraca bilježimo na postaji Kopački rit te na postajama u blizini Parka prirode Kopački rit: Bilje, Nemetin, Vinogradska ulica", izvještavaju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Mjerenja tako pokazuju da je tijekom 12 sati u klopkama na području Kopačkog rita zabilježeno čak 5700 komaraca, u Nemetinu 3675, u Vinogradskoj ulici 2200, u Tenji 430 komaraca, a u Josipovcu 233. Metoda čovjek-aspirator pokazala je pak kako je na širem osječkom području najkritičnija situacija u Bilju, gdje je u 15 minuta zabilježeno čak 150 komaraca, potom u Sarvašu gdje su u 15 minuta zabilježena 82, pa u Podravlju 67 komaraca i Tenji 56. Tom je metodom najmanji broj komaraca zabilježen u središtu Osijeka i Retfali, gdje iznosi 19 jedinki. No valja napomenuti kako je 15 jedinki gornja granica tolerancije, slijedom čega trenutno na području Osijeka nema ni jednog kutka u kojemu se bez odgovarajuće zaštite od komaraca može normalno funkcionirati.

S obzirom na stanje na terenu i na praksu prema kojoj se u borbi protiv komaraca dižu avioni kada ih je u klopkama više od 200, izdane su preporuke za aviotretmane koji će se i provesti u četvrtak i petak duž osječkog zelenog pojasa. Iz Grada Osijeka najavljuju kako će se u četvrtak tretirati područje iznad Sarvaša i Nemetina, a u petak iznad Pampasa, Višnjevaca, Josipovca i na potezu od Tvrđavice do šume Halaševo. Istodobno, na području cijelog Osijeka provodit će se tretmani sa zemlje.

"U proračunu Grada Osijeka za borbu protiv komaraca osiguran je 2,1 milijun kuna. Smatramo da će novca biti dovoljno, no ako bude potrebno, osigurat ćemo dodatna sredstva rebalansom proračuna. No, valja istaknuti, tretiranje odraslih komaraca u sezoni je skup i neučinkovit pristup, treba se fokusirati na provođenje larvicidnih tretmana na području cijele županije. U ovoj godini ima pomaka o tome pitanju, oko 70 posto jedinica lokalne samouprave u županiji ide prema tom rješenju i poštuje svoju zakonsku obavezu, no to još uvijek nije dovoljan postotak za ljeta bez komaraca", kaže pročelnik za zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić.

Iako se glasno vode rasprave koliko su aviotretmani učinkoviti, sigurno je, avione iznad grada željno iščekuju svi Osječani. Naime, od komaraca se posljednjih dana bježi iz dječjih parkova, u večernjim satima samo se hrabri odlučuju na šetnju promenadom, a oni koji su u dvorišta postavili bazene kako bi se osvježili od vrućina mogu samo u njih gledati. Koliko komarci loše utječu na kvalitetu života Osječana proteklih dana ipak najbolje svjedoče oni koji obrađuju vrtove, što je slučaj upravo u komarcima najpogođenijem Nemetinu i Donjem gradu gdje se, javljaju OPG-ovci, u vrtove i plastenike posljednjih dana odlazi samo u ranu zoru i kasno navečer, i to pod “punom ratnom spremom”.

Ivana Solar
Larvicidni tretmani najučinkovitiji
U ponedjeljak je proveden monitoring ličinki komaraca na području Grada Osijeka na 20 postaja - 11 postaja bilo je suho, na devet je postaja bila prisutna voda, no ni na jednoj nije zabilježen povećan broj ličinki komaraca. Rezultat je to, kako ističu iz ZZJZ-a, uredno i planski provedenih larvicidnih tretmana. Uz to, ističe se, Drava je ostala u svom koritu i nije poplavila, tako da nije bilo ličinki komaraca, što nije slučaj s Kopačkim ritom, gdje je, kao što je poznato, tretiranje zakonom zabranjeno. Iz ZZJZ-a Osječko-baranjske županije izvještavaju i kako je u tijeku monitoring ličinki komaraca na području na 300 postaja diljem županije. Također naglašavaju kako monitoring ličinki komaraca nije proveden na minski sumnjivim područjima koja predstavljaju velik udio poplavnih površina na kojima se komarci razvijaju.
2,1

milijun kuna osiguran je u proračunu Grada Osijeka za ovosezonsku borbu protiv komaraca
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike