Osijek
U PRVOJ POLOVINI GODINE 719 POGREBA

Dnevno u Osijeku i do deset ispraćaja
Objavljeno 8. srpnja, 2020.
U samo dva dana na osječkim grobljima pokopano je najmanje 12 osoba. Naime, toliko ih je evidentirao Ukop na svojoj internet-stranici i riječ je o osobama pokopanim u njihovu aranžmanu. Dodamo li tome pokojnike za čiji su angažman oko prijevoza do groblja angažirani privatni pogrebnici, broj je dnevno i veći i doseže do desetak pogreba na dan. Stoga se ovih dana događalo da se na pogrebe čeka i nekoliko dana, odnosno znatno više od uobičajena dva, a, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, čak ni uz tu činjenicu nije riječ o povećanom broju pogreba u odnosu prema nekim drugim razdobljima u godini. Potvrđuje to i podatcima iz Ukopa prema kojima je do 30. lipnja 2020. godine u Osijeku bilo 719 pogreba, što je dnevno uobičajenih tri ili četiri pogreba. Ipak, valja naglasiti da je u istome razdoblju prošle godine broj pogreba bio 677, što je povećanje u 2020. za 42 pogreba.

- Neovisno o broju preminulih u istome razdoblju prošle godine, smatramo da je i broj pogreba koji su trenutno aktualni i katkad ih je i po šest ili sedam dnevno, prosjek. Nekada ih je manje, nekada više. U smrti nema pravila, pa čak ni ovo vrijeme visokih temperatura zraka i oscilacije temperatura ne možemo povezati s brojem preminulih - kaže Ostrički, dodajući kako se rijetko događa da se pogreb odgađa za veći broj dana, no navodi i neuobičajen zahtjev jedne obitelji. Član jedne obitelji, pojašnjava direktor Ostrički, preminuo je tijekom noći i obitelj je inzistirala da pogreb bude toga istoga dana.

- Nije bilo razloga da im to ne omogućimo iako su takvi slučajevi vrlo rijetki. Ima različitih situacija i zahtjeva, a moram dodati i to da je primjerice, prošlog tjedna pokopano u Osijeku dvoje ljudi koji su boravili u Baranji. Bude slučajeva i pokopa osoba koje su dovezene iz inozemstva, a ovdje imaju svoje grobno mjesto, odnosno grobnicu, tako da, u svakom slučaju, ne možemo govoriti o većem broju pogreba Osječana u odnosu prema nekim prijašnjim razdobljima - dodaje direktor Ostrički. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike