Autoglas
SKOK DIONICA

Tesla nadmašio Toyotu, Disney, Coca-Colu...
Objavljeno 7. srpnja, 2020.

Proizvođač električnih vozila Tesla preuzeo je vrh među svjetskim automobilskim tvrtkama prema tržišnoj kapitalizaciji nakon snažnog rasta cijene njegovih dionica, prenosi CNN. Ta medijska kuća skreće pozornost na oštar skok cijene Teslinih dionica na njujorškoj burzi prošle srijede (4 posto), dosegnuvši gotovo 1120 dolara. Zbog toga se Teslina tržišna kapitalizacija približila iznosu od 210 milijardi dolara.
Prema CNN-u, Tesla je tako nadmašio gotovo svih 500 tvrtki zastupljenih u S&P 500 indeksu, uključujući japansku Toyotu, lidera u proizvodnji bezalkoholnih pića Coca-Colu, filmsku kompaniju Walt Disney, Cisco Systems i Exxon Mobile. Izuzetak je samo 19 tvrtki, uključujući američkog mobilnog operatora AT&T, vlasnika CNN-a. Stručnjaci pojašnjavaju kako porast cijena dionica na burzi ne pretvara Teslu u najprofitabilniju tvrtku.
U prvom tromjesečju ove godine tvrtka Elona Muska, unatoč pandemiji novog koronavirusa, kupcima je isporučila 88.400 električnih vozila. Većina od toga, 76.200, bili su Model 3 i Model Y. Prodano je još i 12.200 automobila Model S i Model X.
Teslu je Elon Musk osnovao 2003. godine. Prvotno se tvrtka zvala Tesla Motors, ali je kasnije preimenovana samo u Tesla. U početku se tvrtka specijalizirala samo za proizvodnju električnih vozila, ali kasnije je počela izrađivati ​​solarne panele i druge sustave za skladištenje energije. H