Mozaik
UMRO JE ENNIO MORRICONE

Jedan od najposebnijih
umjetnika 20. stoljeća
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Za Oscara je nominiran pet puta, što može zahvaliti glazbi koju je skladao za čak 400-tinjak filmova gotovo svih žanrova

Slavni talijanski skladatelj Ennio Morricone umro je u 91. godini u bolnici Rimu od posljedica prošlotjednog pada, kad je navodno slomio bedrenu kost.

Morricone je jedan je od najvećih skladatelja 20. i 21. stoljeća. Dobitnik je Oscara za životno djelo (2007.), osvajač Grammyja, pet nagrada BAFTA te tri Zlatna globusa. Za Oscara je nominiran pet puta, što može zahvaliti glazbi koju je skladao za čak 400-tinjak filmova, uključujući one najpoznatije, vesterne "Za dolar više" i "Dobar, loš, zao", a radio je i s drugim redateljima poput Martina Scorsesea, Quentina Tarantina, Pedra Almodovara itd.

Rođen je 10. studenoga 1928. u Rimu, a već s 12 godina upisuje Konzervatorij Santa Cecilia u Rimu. Dok ga njegovi tutori potiču da se koncentrira na komponiranje, mladi Ennio uzdržava se svirajući trubu u jazz-bandovima, a poslije, nakon diplome na konzervatoriju, radi na talijanskoj nacionalnoj radijskoj mreži. Nakon toga puno je jasnije i zašto su njegov prepoznatljiv zvuk upravo truba te klasična gitara, koje obilno koristi u svojim skladbama.

Nakon jazza i radija filmovima se okreće u ranim 1960-ima pa, iako je surađivao i s drugim redateljima, međunarodnu pozornost počinje privlačiti suradnjom sa Sergiom Leoneom. Osim rada na špageti-vesternima, za što će njegovo ime zauvijek biti sinonim, pridonio je velikom nizu drugih filmskih žanrova, od komedije, drame, trilera, horora, romansa pa do umjetničkih i eksploatacijskih filmova. To ga čini jednim od najraznovrsnijih i najsvestranijih umjetnika na svijetu.

U sklopu turneje "My Life in Music (50 Years of Music - World Tour)" 2015. nastupio u Zagrebu, kad je ravnao Zagrebačkom filharmonijom i Zborom "Ivan Goran Kovačić".

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa