Novosti
TRI STRANKE PODIJELILE MANDATE U 4. I 5. IZBORNOJ JEDINICI

U dvije slavonske izborne jedinice 16 mandata HDZ-u, SDP-u i Škori po tri u svakoj
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Anušić: Povjerenje građana je i čast i obveza, i zato nastavljamo dalje, za jaku Slavoniju i Baranju

Birači u dvije slavonske izborne jedinice, četvrtoj, koja obuhvaća Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju, te petoj, kojoj pripadaju Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija, pokazalo se i nakon ovih parlamentarnih izbora, i dalje najviše vjeruju HDZ-u.


Malo je tko, međutim, očekivao da će potpora u cijeloj Slavoniji biti tako velika i da će najjača stranka vladajuće koalicije u proteklom mandatu dobiti čak 16 mjesta u budućem 10. sazivu Hrvatskog sabora. Najveći potop doživio je SDP, koji je u obje slavonske jedinice ukupno osvojio šest mandata, odnosno po tri u svakoj jedinici. Iako je Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio jednaki broj mandata kao i SDP i s identičnim rasporedom po jedinicama, nije ono što su najavljivale ankete i što su na kraju i oni sami očekivali. U 4. izbornoj jedinici Škoro je uzeo po jedan mandat SDP-u, Živom zidu i HDSSB-u. Valja napomenuti kako su na rubu prelaska praga s oko 4,8 posto glasova ostali Most i HNS.

Zahvala

Usporedimo li sadašnje rezultate s onima od prije četiri godine, vidimo da je HDZ u četvrtoj izbornoj jedinici pod vodstvom osječko-baranjskog župana Ivana Anušića osvojio dva mandata više i da je postotak potpore povećan za više od 8 posto glasova.


"Ako je suditi prema anketama koje su tijekom posljednjih tjedana izlazile u javnosti, možda i možemo govoriti o iznenađenju. No nama koji godinama radimo na tome da Hrvatsku učinimo boljom i sigurnijom zemljom, povjerenje građana koje su nam danas dali nije iznenađenje. Drago mi je da su prepoznali HDZ kao najsigurniju opciju za Hrvatsku u vrijeme kada su pred nama veliki izazovi i drago mi je što su time ocijenili i sve ono što smo radili proteklih godina. Osobito sam ponosan na svoju 4. izbornu jedinicu, na svoje Slavonce i Baranjce, jer su nam svojim glasom rekli da radimo dobar posao i da je dobar smjer u kojem ide Osječko-baranjska županija, istok Hrvatske i na kraju Hrvatska. Povjerenje građana je i čast i obveza, i zato nastavljamo dalje, za jaku Slavoniju i Baranju, za sigurnu Hrvatsku", poručio je Ivan Anušić nakon objave neslužbenih rezultata.


Valja također napomenuti kako je HDZ, za razliku od prije četiri godine, dobio najveću potporu i u Osijeku, s osvojenih 40 posto glasova, što je 8 posto više nego što su imali 2016. godine. I ovdje je SDP pao za gotovo 10 posto, što i nije čudno s obzirom na to kakve su probleme imali s listom i odabirom samih kandidata.


U petoj izbornoj jedinici HDZ predvođen nizom uspješnih ministara prošle Vlade koje je predvodio ministar financija Zdravko Marić održao je visoku razinu potpore birača koju je imao i na parlamentarnim izborima 2016. godine. Ukupno 14 mandata tako je raspoređeno da je osam pripalo HDZ-u i po tri mandata SDP-u i Domovinskom pokretu. Škoro je i u ovoj izbornoj jedinici preuzeo po jedan mandat SDP-u, Živom zidu i Mostu. Iako Most, istina, prelazi izborni prag, s dobivenih 5,47 posto glasova na obrađenih 65 posto glasova, još uvijek nisu ostvarili ni jedan mandat.


Pad SDP-a


HDZ-ovi nositelji lista u ove dvije jedinice su se iskazali tako što je Anušić osvojio gotovo 40 posto glasova u četvrtoj jedinici, dok je Zdravko Marić u petoj dobio 32 posto glasova.


Zanimljivo je da je najveći pad doživio SDP, koji je u četvrtoj izbornoj jedinici osvojio gotovo deset posto glasova manje, a u petoj jedinici šest posto glasova manje nego na parlamentarnim izborima 2016. godine.
Vidimo da su koronakriza i epidemiološke mjere koje su bile određene kod provođenja ovih izbora utjecale na izlaznost birača dviju slavonskih županija. Naime, u 4. izbornoj jedinici ove nedjelje je izašlo 45,64 posto ukupno upisanog broja birača, što je 8,2 posto manje nego što je pravo glasa iskoristilo 2016. godine. Isto toliko manje izlaznosti zabilježeno je ove godine i u petoj izbornoj jedinici. Valja napomenuti da su ovi podaci rađeni prema neslužbenim rezultatima ostvarenim kod 65 posto obrađenih izbornih mjesta.

Tomislav Prusina
Anušić je osvojio gotovo 40 posto glasova u 4. jedinici, a Zdravko Marić u petoj je dobio 32 posto
TKO ĆE U SABOR IZ SLAVONIJE I BARANJE
Svoje radno mjesto na Trgu svetog Marka, prema ovim prvim i još uvijek neslužbenim rezultatima, u sljedeće četiri godine s HDZ-ove liste prema redoslijedu određenom na stranačkim i koalicijskim listama trebali bi imati Ivan Anušić, Josip Đakić, Ivan Radić, Nataša Tramišak, Marko Pavić, Vesna Bedeković, Josip Škorić i Hrvoje Šimić. Iz Domovinskog pokreta u Sabor će sestra Miroslava Škore Vesna Vučemilović te Mario Radić i Krešimir Bubalo, a Slavoniju će iz SDP-a u Zagrebu predstavljati Zadranka Sabina Glasovac, Domagoj Hajduković i Romana Nikolić. U petoj izbornoj jedinici u 10. sazivu Sabora HDZ će predstavljati Zdravko Marić, Mario Banožić, Josip Aladrović, Pero Ćosić, Marijana Balić, Mladen Karlić, Darko Puljašić, Danijel Marušić. Domovinski pokret Miroslava Škore predstavljat će vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, Marijan Pavliček i Ružica Vukovac, a Restart koaliciju Predrag Fred Matić, Marina Opačak Bilić i Davor Vlaović.