Novosti
DAN NA BIRALIŠTIMA U 4. IZBORNOJ JEDINICI

“Ovo je jedno posve novo iskustvo, nikada nisam glasala kod kuće”
Objavljeno 5. srpnja, 2020.
Glasači su u Osijeku i Đakovu na birališta uglavnom dolazili pripremljeni

Od 327.382 registrirana birača u 4. izbornoj jedinici, koja teritorijalno obuhvaća Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju, na glasovanje je izišao - svaki treći. Tijekom dana provjeravali smo kako su se izbori odvijali u Osijeku i Đakovu. Mjesta su to koja su posljednjih tjedana zbog širenje zaraze bila pod posebnom paskom javnosti, ali i epidemioloških službi. Ipak, sve je dobro prošlo, za izborne nedjelje nije bilo kršenja propisanih mjera - članovi biračkih odbora nosili su maske, glasačka mjesta bila su razmaknuta, a u zatvorene prostore na birališta istodobno se puštao ograničen broj glasača. Na ulazima članovi biračkih odbora dezinficirali su dlanove glasačima, usmjeravali ih kako ne bi bilo nepotrebnih ulazaka i zadržavanja u zatvorenom prostoru.

Dezinfekcija
Od 7 sati, kada su birališta otvorena diljem Hrvatske, odmah je živahno bilo na osječkim biračkim mjestima. Takva nas je situacija zatekla na biračkim mjestima 56 i 58 na Sjenjaku, ondje se glasuje u sjedištu gradske četvrti. "Nije problem koju minutu pričekati", kazali su nam birači, drugi su pak pokazivali kako su se pripremili - ponijeli su olovke. Drugi su pak stizali s maskama na licu... Slično je bilo i na biračkim mjestima 45 i 46 na Vijencu Ivana Meštrovića. Iako je ulaz za oba biračka mjesta isti, u jednom trenutku zagužvalo se na "četrdesetšestici", pa su birači iz te jedinice morali čekati, dok su oni iz 45. slobodno ulazili.

Poslijepodnevni sati na osječkim biralištima uobičajeno su donijeli pauzu - na nekoliko izbornih mjesta koja smo obišli tek pokoji birač, prilika je to da i članovi biračkih odbora malo predahnu. Na biračkim mjestima 1 i 2, smještenim u Retfali, glasovalo se u prostorima DVD-a, u velikoj vatrogasnoj garaži, tako da je to bilo jedno od najprozračnijih biračkih mjesta u Osijeku.

Bez previše birača "na djelu" bilo je i na biračkim mjestima u sjedištu ove gradske četvrti u Strossmayerovoj ulici, i ondje u trenutku dolaska naše ekipe nije bilo glasača. Na dva biračka mjesta u OŠ Retfala konstantno su pritjecali birači, provodile su se mjere zaštite od zaraze koronavirusom, dezinficirale su se ruke.

Na biračkom mjestu u Donjem gradu, u sjedištu istoimene gradske četvrti, također u trenutku dolaska Glasove izvjestiteljske ekipe bez birača, članovi odbora kazali su nam kako se još jedna "runda" očekuje prije večernje mise. U svakom slučaju, izvješća naših sugovornika govorila su kako se izbori provode mirno, bez komplikacija i uz poštovanje propisanih javnozdravstvenih mjera.

Izborna nedjelja u Đakovu je prije još samo 15-ak dana trebala biti i udarni vezovski dan. No epidemija koronavirusa tamburice i tradiciju zamijenila je posebnim mjerama, maskama, rukavicama, dezinficijensima. Stoga na ovim izborima bez sve te zaštitne opreme samo odluka kome dati svoj glas nije bila dovoljna. U 7 sati otvoreno je svih 36 redovnih i dva posebna biračka mjesta - ono u Domu za starije i za privremeno upisane birače. Tijekom prijepodneva stiglo je i redovno izvješće županijskog Stožera civilne zaštite o šestero novooboljelih Đakovčana, pa ih je sada u gradu ukupno 160, a broj onih u samoizolaciji već je premašio 1200. Pozitivni na virus i oni u samoizolaciji bili su pravi izazov za biračke odbore. Jer, zahtjev za glasovanje podnijelo je oko 360 Đakovčana pod tom mjerom.

Među onima u samoizolaciji koji su izrazili želju da glasaju na parlamentarnim izborima bila je i Sanja Rogoz Šola. Dva od pet članova biračkog odbora na njezinu biralištu, opremljena maskama, rukavicama i vizirima, posjetila su ju oko podneva, a Rogoz Šola glasovala je ispred ulaznih vrata svoje obiteljske kuće. "Ovo je jedno posve novo iskustvo; nikada nisam glasovala kod kuće. Svoju prijavu za glasovanje pred kućom poslala sam mailom. Vjerujem da sam to učinila među prvima koji su u samoizolaciji. Puno je ljudi u našem gradu obuhvaćeno tom mjerom i velik broj i u toj situaciji želi ispuniti svoju građansku dužnost i glasovati te tako izraziti svoju volju", kaže Sanja Rogoz Šola čija se samoizolacija primiče kraju. Dodaje, velik je to posao za biračke odbore, te je za to da im se poveća naknada.

Na biračkom mjestu Šumarija prijepodne nije bilo gužve niti se stajalo u redu. U ovom biračkom odboru kažu kako trebaju posjetiti 13 osoba u samoizolaciji koje žele glasovati. "Nije nam to problem; broj nije velik, a i samo na jednoj adresi imamo pet glasača, članova iste obitelji", kažu na ovom biralištu. Dio birača glasovao je prije ili poslije velike nedjeljne mise, one u 10.30 sati, u katedrali. U svojoj domeni nadležnosti djelovao je i gradski Stožer civilne zaštite.

Viziri za odbore
"Stožer je biračkim odborima osigurao vizire i dodatnu zaštitnu opremu. Koliko imam informacije, jedini u Hrvatskoj osigurali smo im vizire", kaže načelnik stožera Antun Galić.

U 16 sati birački odbori Županijskog izbornog povjerenstva su ponovno dostavili podatke o izlaznosti. U starom DVD-u do tada je izišlo 32 posto birača. Kako doznajemo, do 19 sati izlaznost u Đakovu bila je 43 posto, a birački odbori do zatvaranja birališta obišli su, doznajemo, oko 80 posto osoba u samoizolaciji koje su htjele glasati, kao i oboljelih. Zbog koronavirusa i glasovanja oboljelih te brojnih u samoizolaciji koje je trebalo obići, i to pod maskom, rukavicama i vizirima na toj vrućini, članovi biračkih odbora znojem su platili svaku lipu svoje naknade.

Suzana Župan/ Dario Kuštro
DISCIPLINIRANE ČASNE SESTRE
“Velik je to posao za biračke odbore, a pred nama je i uoči izbora bio izazov kako odbore popuniti s obzirom na broj oboljelih, onih u samoizolaciji, te onih koji su se prethodno prijavili za rad u njima pa su zbog bojazni od COVID-a odustali”, kaže predsjednica đakovačkog Gradskog izbornog povjerenstva Melita Tomaković, Izlaznost do 11 sati svi birački odbori dojavili su Županijskom izbornom povjerenstvu. Za ilustraciju, na biračkom mjestu Centar za kulturu u Đakovu do 11 sati od šestotinjak birača glasovao ih je 91. Inače, to je i glasačko mjesto za samostan koji je jedno od koronažarišta u gradu, pa je za redovnice na ovim izborima, kaže Melita Tomaković, priređeno glasovanje u njihovu dvorištu. Časne sestre su i inače vrlo disciplinirano biračko tijelo. “Tako smo postupili i za glasovanje u Nadbiskupiji i Sjemeništu”, dodaje Melita Tomaković.
GLAS U HOLU
Posebna je procedura bila u samo za ovu prigodu formiranom biračkom mjestu u osječkom Domu za starije i nemoćne na Drinskoj u Osijeku. Ondje su, naime, glasovali samo korisnici doma, i to oni koji su se izjasnili da to žele. Od ukupno 330 korisnika, njih 260 se izjasnilo da želi dati svoj glas jednoj od političkih lista i kandidata koji se natječu na ovogodišnjim izborima za Sabor. Za sve njih pripremljeno je biračko mjesto u holu. I ovdje se posebno vodilo računa o potrebnoj distanci, ali i o tome da umirovljenici ne bi svi odjednom došli na glasovanje.

Iz biračkog odbora izvijestili su kako će glasovati i oni umirovljenici koji zbog bolesti leže u krevetima tako da će članovi biračkog odbora otići kod njih u sobe. Posebne mjere opreza bile su za one koji dolaze izvana, poput novinarskih ekipa - na ulazu su fotografi, snimatelji i novinari dobili posebne navlake na obuću, rukavice i masku, uz obavezni prelazak preko dezinfekcijske barijere. Ovo je biračko mjesto na kojemu su vjerojatno svi glasovali puno prije 19 sati, ali članovi biračkog odbora ovo biračko mjesto nisu napuštali sve do zatvaranja birališta.