Svijet
EPIDEMIJA JE BUKNULA NAKON ŠTO JE SRBIJA UBLAŽILA MJERE

Grčka zatvorila granicu za Srbe
Objavljeno 6. srpnja, 2020.

Vezani članci

IZVANREDNO STANJE U DESET GRADOVA

Srbija i dalje iznad 300 novozaraženih dnevno

Nakon velikog porasta broja zaraženih koronavirusom u Srbiji, Grčka je u nedjelju objavila da zatvara svoje granice za putnike iz te zemlje.


Zabrana ulaska stupa na snagu u ponedjeljak u 6 ujutro, objavila je glasnogovornica vlade u nedjelju. To je veliko razočaranje za brojne Srbe koji tradicionalno provode praznike u Grčkoj. U posljednjih nekoliko dana tisuće turista iz Srbije otputovalo je u sjevernu Grčku, a većina se morala testirati na koronavirus. Grčki dužnosnici nisu kazali jesu li među njima detektirali puno slučajeva zaraze. Prije konstantnog rasta zaraženih u proteklim danima činilo se da je Srbija suzbila pandemiju koronavirusa. Broj novozaraženih iznosio je desetak dnevno u svibnju i početkom lipnja. Od tada su žarišta izbila u Beogradu i Novom Pazaru u Sandžaku, gdje je zbog velikog broja zaraženih zdravstveni sustav postao preopterećen. Broj zaraženih počeo je rasti nakon što je vlada u cijelosti ublažila mjere te je Srbija postala prva zemlja koja je dopustila dolazak navijača na nogometne utakmice. Na jednoj je utakmici bilo više od 20 tisuća ljudi.


U Srbiji su u nedjelju potvrđena 302 novozaražena i petero umrlih od COVID-19, objavilo je u nedjelju srbijansko ministarstvo zdravstva. Na bolničkom liječenju su 2553 pacijenta, od kojih 81 na respiratoru.


Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je registriran 16.131 inficirani i 311 umrlih. Postotak smrtnosti je 1,93 posto.


Izvanredno stanje proglašeno je u Beogradu i još devet gradova, a najteže stanje i dalje je u Novom Pazaru i Tutinu na Sandžaku.


Vojska je u Novom Pazaru podigla poljsku bolnicu sa 100 kreveta uz mogućnost proširenja na 170, a više zaklada i udruga poslalo je pomoć u medicinskoj opremi i materijalu.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić naveo je da su u tijeku pregovori da se podigne "velika bolnica koja će stalno raditi" koja bi mogla biti glavna privremena bolnica za mogući sljedeći val korone, ali i trajati sljedećih 30 godina. "Ako nas virus ovako bude mučio i ako nas ovako muči tijekom ljeta, tko zna što će biti na jesen", rekao je Vučić. H
U BiH upola manje zaraženih osoba
U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđen 141 novi slučaj zaraze koronavirusom, upola manje nego u subotu kada ih je bilo čak 289. Zaraza je potvrđena kod 102 osobe u Federaciji BiH i 39 u Republici Srpskoj, objavili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Najviše novozaraženih, njih 42, ima u Sarajevu te u Banjoj Luci gdje je bilo 11 novih slučajeva. Zbog pojačanog širenja zaraze u Sarajevu, krizni stožer uveo je mjere, uključujući obvezu nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći.
Možda ste propustili...

NJEMAČKI BUNDESTAG

Izbjeglicama manje gotovine

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

Najčitanije iz rubrike