Osijek
PRVO TRETIRANJE ODRAĐENO U SUBOTU NAVEČER

U istočne i sjeverne dijelove
grada stigla prva generacija
odraslih komaraca
Objavljeno 5. srpnja, 2020.

Kako je zbog visokog vodostaja Dunava dio područja Parka prirode Kopački rit pod vodom, a temperature zraka posljednjih su dana bile visoke, ispunila su se predviđanja iz Glasa Slavonije - krajem prošlog tjedna u Osijek je stigla prva generacija odraslih komaraca.

Naime, monitoringom ZZJZ-a upravo su na tom području detektirane ličinke, koje se zbog zaštićenosti područja nisu smjele tretirati. Dolazak prve generacije najviše je pogodio istočne i sjeverne dijelove grada Osijeka, a da je krajnje vrijeme za prvo adulticidno tretiranje komaraca, bilo je evidentno, primjerice, u petak navečer, kada su program OLJK-a i gledanje crtanog filma za djecu pod zvijezdama bili pokvareni rojevima komaraca. Stoga je Grad izdao naputak za tretiranje odraslih komaraca sa zemlje, i to na području Sarvaša, Klise, Donjeg grada, Tvrđe i Sjenjaka te Podravlja i Tvrđavice, a ono je obavljeno u subotu u večernjim satima.

- Odmah smo izdali nalog za zamagljivanje sa zemlje. Naime, Grad je ove godine ugovorio i aviotretiranja grada i njegova prstena u slučaju pojave već odraslih jedinki komaraca, ali za sada situacija još nije takva da bismo morali dizati avione. Rezultate prvog adulticidnog zamagljivanja sa zemlje imat ćemoi ovog tjedna i dat ćemo nove naputke - naglašava Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo u Gradu Osijeku.

Inače, ZZJZ nije prošlog tjedna objavio službene podatke o uzorkovanju metodom čovjek-aspirator, na ukupno 17 postaja, ali neslužbeno imamo potvrdu da su prekobrojne jedinke detektirane upravo na sjevernom i istočnom području grada.

Uz Kopački rit, ZZJZ je ove godine upozorio na još jednu važnu činjenicu koja otežava i monitoring i larvicidno tretiranje komaraca. Naime, Zavod je ove godine od Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske zatražilo kartu i podatke s točno označenim još uvijek minski sumnjivim područjem u Osječko-baranjskoj županiji. Službeni podatci za 2020. godinu pokazuju da je riječ o još 2500 hektara. To znači da se na tom području i dalje ne može obavljati ni monitoring ni tretiranje ličinki granulama sa zemlje. U Zavodu kažu i kako zakon kaže da svaki neovlašteni ulazak u minski sumnjivo područje podliježe prekršajnim sankcijama u skladu s člankom 140. Zakona o protuminskom djelovanju, pa ostaje nejasno i to bi li se to područje moglo tretirati granulama iz zraka.

Recimo i kako se prva generacija komarca u Osijeku ove godine pojavila čak mjesec dana kasnije nego prošle godine, koja je bila jedna od najgorih po brojnosti komaraca na ovom području. Podsjetimo i kako izvor problema s komarcima u Osijeku nije samo Kopački rit nego i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo, u općini Darda, koje je, međutim, zasad suho.

Nefreteta Z. Eberhard
Romano Kristić

​pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo

Grad je ove godine ugovorio i aviotretiranja Osijeka i njegova prstena u slučaju pojave već odraslih komaraca, ali za sada situacija još nije takva da bismo morali dizati avione.
Šetnja s repelentima
Iz Grada i ZZJZ-a podsjećaju Osječane da se u večernjim satima koriste sredstvima za zaštitu od komaraca, odnosno da postave mrežice ili gusto tkane zavjese na prozore i vrata, nose odjeću dugih rukava i nogavica i/ili se koriste kemijskim sredstvima (repelentima) koja odbijaju komarce. Urbanim komarcima za razmnožavanje pogoduju vodene površine unutar dvorišta i u blizini stambenih objekata, pa ih treba ukloniti.
Možda ste propustili...

GRAD NASTAVLJA ULAGATI U SPORTSKU INFRASTRUKTURU

Na Olimpiji sagrađena nova tribina i postavljene sjedalice

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana