Mozaik
VIII. RIMSKI DANI

U Vinkovcima rimski hamburgeri, obrti i - gladijatorice
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Manifestacija je ove godine zbog pandemije trajala jedan dan i to pod geslom “Inter nos fortiores - Zajedno smo jači“

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

Kao i mnogo toga drugog, koronakriza poremetila je i održavanje ovogodišnjih, VIII. Rimskih dana, koji su bili planirani od 5. do 7. lipnja, ali organizatori su svakako htjeli da Vinkovčani i njihovi gosti ne budu zakinuti za ovu povijesno-popularnu manifestaciju, pa su reducirali program i u ovu subotu, pa su umjesto tri dana Vinkovci bili samo jedan dan dio Rimskoga Carstva.

Nositelj ove kulturne i turističke manifestacije su Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej i medijska kuća Novosti, a ove godine Rimski dani odvijali su se pod geslom "Inter nos fortiores - Zajedno smo jači“. I ove je godine bilo mnoštvo događanja koji su donijeli dašak vremena kada je grad na Bosutu bio važno sjecište trgovačkih putova Rimskog Carstva i zvao se Colonia Aurelia Cibalae. Ovdje su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens te su jedini rimski carevi rođeni na tlu današnje Hrvatske. Brojni posjetitelji imali su prigodu sudjelovati u nekoj od radionica izrade keramičarskih ukrasa, umijeća žongliranja, ili zračne akrobacije, posjetiti Rimski sajam obrta po uzoru na ona iz rimskih vremena, kušati rimske gastronomske delicije, obići vinkovačko gradsko središte u pratnji vodiča, dok je najmlađima namijenjena mala škola gladijatora i razne dječje igre iz rimskih vremena. Središnji je događaj za djecu, ali i za njihove roditelje, bila borba vinkovačkih gladijatora.

- U početku smo mislili da zbog korone neće ništa biti od Rimskih dana, ali kako je pandemija slabjela stvorili su se uvjeti da bi se to ipak moglo organizirati. Prionuli smo poslu i posjetitelji sada mogu vidjeti što smo napravili. Ispoštovali smo sve mjere koje propisuje Zavod za javno zdravstvo, pa na oba ulaza u rimsko naselje svakom sudioniku i posjetitelju izmjerena je temperatura i dezinficirane ruke, a dobili su i maske. Sudionici programa donijeli su i potvrde da nisu zaraženi koronavirusom. Program je sličan prošlogodišnjem, a ove godine imamo na više mjesta vatre koje osvjetljavaju, kao i u doba Rima, kada nije bilo struje. Na Rimskom sajmu je 15-ak izlagača iz nekoliko gradova i Vinkovaca, radionice za izradu frizura iz rimskih dana, pripremana je hrana prema izvornim rimskim receptima, a u tome, kao i u šivanju tunika, pomogli su nam učenici srednjih škola. Bilo je rimskih hamburgera i kobasica, zanimljive kombinacije ljutoga i slatkoga. Posjetitelji su mogli jahati konje i iskušati se u mačevanju s rimskim vojnicima, ili se provozati na drvenom vrtuljku. U areni se borilo šest gladijatora, a zanimljivost je da su se borile i dvije gladijatorice. Posjećenost je jako dobra na svim programima - kaže Marko Jureta, zamjenik direktorice Turističke zajednice Grada Vinkovaca.

Cijeli program VIII. Rimskih dana odigravao se u parku Lenije, gdje je bio rekonstruiran rimski gradić sa svim obilježjima grada od trga, vašara, arene za borbu, gostionice...

Miroslav Flego
posjećenost
JAKO DOBRA

NA SVIM

PROGRAMIMA
Marko Jureta

zamjenik direktora TZ Vinkovaca

Ispoštovali smo sve mjere koje propisuje ZZJZ, pa na oba ulaza u rimsko naselje svakom sudioniku i posjetitelju izmjerena je temperatura i dezinficirane ruke, a dobili su i maske.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike