Mozaik
GRAFIKE I CRTEŽI ŠPANJOLSKIH MAJSTORA

Radovi Picassa, Dalija, Miróa i Tapiesa u Muzeju Slavonije
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Izložbu čine radovi iz privatne kolekcije Lazara Vujića

Nakon velike izložbe Pabla Picassa u tada još prilično nedovršenom Kulturnom centru, prije dvije godine, te prošlogodišnje izvrsno posjećene izložbe American Pop Art u Muzeju Slavonije (koja je uključivala i djela Andyja Warhola) Osječko ljeto kulture nastavlja suradnju sa Srednjoeuropskim kulturnim centrom iz Novoga Sada dovodeći pred Slavonce četiri velika španjolska majstora - Pabla Picassa, Salvadora Dalija, Joana Miróa i Antonija Tàpiesa. Ta putujuća izložba u Osijek je došla iz Slovenije i u Muzeju će se Slavonije moći pogledati sve do 15. srpnja. S obzirom na skučenost dviju prostorija na katu i brojnost radova, postav je (kao i prošle godine američki pop-art) podijeljen u dva dijela. Prvi će biti otvoren do 8. srpnja (i zatvaranja OLJK-a), a drugi će dio biti moguće razgledati još tjedan dana, i to od utorka do subote od 10 do 18 sati.

Izložbu čine radovi iz privatne kolekcije Lazara Vujića, točnije, iz privatne ljubljanske Galerije Visconti Art.

Kustos je izložbe i koordinator likovnog programa OLJK-a Igor Loinjak, koji se, pišući prateći tekst za tu izložbu, usredotočio na likovni izraz, tj. rukopis - specifičan za svakog umjetnika, a ne toliko na umjetničku ili materijalnu vrijednost izloženih radova.

- Premda ovi radovi nisu oni po kojima su ovi umjetnici najpoznatiji, jer sva su četvorica prije svega slikari, a ovdje se radi o crtežima i grafikama, ipak nam daju priliku za iščitavanje specifičnog rukopisa, koji je, neovisno radi li se o slici ili nekom drugom mediju, vrlo prepoznatljiv. Kod karaktera radova kao što su crteži i grafike - možda je i olakotna okolnost - sloboda izražavanja. Stoga takvi mediji vrsnim slikarima vrlo često služe kao prostor istraživanja ili kao prostor gdje mogu otići još dalje nego u slikama. No najčešće se tu radi o pronalasku ideje, pronalasku rukopisa koji se poslije transformirao u ona njihova djela po kojima ih svi znamo. Umjetnik "ne može pobjeći" od svog rukopisa - objašnjava povjesničar umjetnosti Igor Loinjak. Iznimka je možda jedino Picasso, jer je on kroz dugo vrijeme stvaranja nekoliko puta mijenjao način izražavanja - od neoklasicizma, ranog kubizma, pa kasnije promjene nakon 40-ih i 50-ih, uključujući i različite medije i ulasku u primijenjenu umjetnost (dizajnirao je čak i nakit). Izložba donosi suvremenu španjolsku umjetnost u najboljem svjetlu

Upravo to Osječani na ovoj izložbi mogu vidjeti - rukopise četiri velikana Picassa, Dalija, Miróa i Tàpiesa, od kojih je svaki iznimna likovna osobnost za sebe. Nedvojbeno su to umjetnički radovi koji pripadaju tim četirima umjetnicima, no oni koji na izložbu dolaze ne bi li vidjeli najbolja djela tih majstora, mogli bi biti razočarani. Neke će radove posjetitelji "prepoznati" na prvu i znati čiji je, dok će za neke trebati malo pozornije se zagledati, ovisno o predznanju o opusu dotičnog umjetnika.

- Pretpostavljam da svatko tko dođe na izložbu pogledati ovih 80-ak izloženih djela ne bi imao ništa protiv posjedovanja nekog od ovih radova - uvjeren je Loinjak. N.Vekić
Izložba je u Osijek je došla iz Slovenije i u Muzeju će se Slavonije moći pogledati sve do 15. srpnja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike