Novosti
IZBORI PROTIČU BEZ PROBLEMA

Koronavirus nije zaustavio birače: Do 11:30 sati glasovalo je 18,09%
Objavljeno 5. srpnja, 2020.
Najbolji odaziv u 1., zagrebačkoj, najslabiji u 5., slavonskoj jedinici

ZAGREB  - Unatoč pandemiji koronavirusa, čak 620 tisuća birača izašlo je u nedjelju prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, najbolji odaziv je u 1. izbornoj jedinici koju čine centar i zapad Zagreba, a najslabiji u 5., slavonskoj jedinici, podatci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

 Izraženo u postotcima, u Hrvatskoj je do 11,30 sati glasovalo 18,09 posto birača, dok je prije nepune četiri godine, na izborima 2016., u istom vremenu svoje pravo iskoristilo njih 18,7 posto, odnosno 640 tisuća, objavilo je u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 U 1. izbornoj jedinici glasovala je petina birača (20 posto), no dobar odaziv imaju i 10., dalmatinska (19, 77 posto) kao i 7. izborna jedinica (19 posto).

 Najmanji odaziv je u 5., slavonskoj, gdje je glasovalo 16, 56 posto birača.

Po izlaznosti prednjači Dubrovačko-neretvanska županija

 Gledano po županijama, prednjače Dubrovačko-neretvanska (20, 26 posto), Karlovačka (19, 8) te Grad Zagreb u kojemu je do 11,30 sati glasovalo 120 tisuća birača, odnosno gotovo petina (19, 43 posto).

 U Zagrebu, u Klasičnoj gimnaziji u Križanićevoj ulici, je i osam posebnih biračkih mjesta na kojima glasuju privremeno upisani birači, oni glasuju za liste jedinica u kojima imaju prebivalište.

 Slabiju izlaznost imaju Vukovarsko-srijemska (15, 97 posto), Brodsko-posavska (16, 06) te Međimurska županija (16, 4 posto).

Lovrin: Birači vrlo disciplinirani

 Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin kaže da parlamentarni izbori protječu u redu, birači su vrlo disciplinirani i većina nosi zaštitne maske,

 Ima nešto dojava o sitnim nepravilnostima koje se odmah ispravljaju, no to ne utječe na regularnost izbora, kazala je Lovrin. Pojašnjava kako birači, primjerice, dojavljuju da netko nije držao propisani razmak zbog sprječavanja zaraze.

 Kazala je i kako do DIP-a nisu stigle dojave da problema s glasovanjem ima 50-ak birača zaraženih koronavirusom koji su se javili da žele glasovati, kao ni 500-tinjak birača u samoizolaciji.

Današnji parlamentarni izbori prema prvim podatcima protiču bez značajnijih problema, sva su birališta na vrijeme otvorena uz sve mjere zaštite zdravlja koje je zbog pandemije koronavirusa preporučio Hrvatski Zavod za javno zdravstvo. Prema dostupnim informacijama može se reći da teku uz pridržavanje epidemioloških mjera, birači su disciplinirani, nose zaštitnu opremu i drže propisani razmak.

Može se čak konstatirati kako pandemija koronavirusa i mjere zaštite nisu bile prepreka za hrvatske birače u nakani da glasuju na izborima za Hrvatski sabor. Prema podatcima DIP-a do 11:30 sati glasovalo je 18,09 posto birača. Svoje pravo u Hrvatskoj je iskoristilo 620 tisuća birača, odnosno 18,09 posto što je samo 20-ak tisuća manje u odnosu na izbore iz 2016. godine. Naime, prije nepune četiri godine, u istom je vremenu glasovalo 640 tisuća birača odnosno 18, 7 posto.

 Zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera pod kojima se provode, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih od stjecanja neovisnosti.

U cjeloj državi 55 birača zaraženih koronavirusom zatražilo je da im se omogući glasovanje na nedjeljnim izborima za Hrvatski sabor. Među njima najviše, čak 24 ih je u 4. izbornoj jedinici, 16 u prvoj, devet u 5., četiri u 7. i dva u 10. izbornoj jedinici. Objavili su iz Državnog izbornog povjerenstva.

Zaraženi koronavirusom glasuju uz pomoć osobe od povjerenja, najčešće je to član istog kućanstva, koja će po njihovoj uputi ispuniti glasački listić. Članovi biračkog odbora dolaze pred domove ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ulaze u dom i daju biraču da ostvari svoje pravo na glasanje. Oni neće neposredno kontaktirati sa zaraženim već sve ide preko osobe od povjerenja.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, uz zaražene, za glasovanje se prijavilo i 539 osoba u samoizolaciji. Ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni). Najviše osoba iz samoizolacije želju da glasuju istaknulo je u Đakovu.

Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri u dijaspori, a osam biraju pripadnici nacionalnih manjina u 12. jedinici koju čini cijela država.

 

Na posebnim biračkim mjestima glasuju zatvorenici (21), posade brodova (27), štićenici domova za starije i nemoćne (83) te hrvatski vojnici (6), za njih su ta mjesta određena u vojarnama u Zagrebu, Splitu i Udbini, u veleposlanstvu u Prištini, u kampovima u Afganistanu, te u vojarni u Poljskoj.

Gotovo 25 tisuća privremeno upisanih birača glasovat će na 103 posebna biračka mjesta,  glasuju za liste izborne jedinice u kojoj imaju prebivališta.

Birač sa sobom mora imati javnu ispravu s fotografijom kako bi mu se mogao utvrditi identitet, biračima kojima je osobna iskaznica istekla za epidemije koronavirusa, počevši od 11. ožujka, vrijedit će i na izborni dan. Svi se na biračkim mjestima moraju držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto. T.P.

VEĆI ODAZIV U 4. I 5. IZBORNOJ JEDINICI

Najveća izlaznost zabilježena je u 1. Izbornoj jedinici, gdje je pravo glasa u prijepodnevnim satima iskoristila već patina ili 20 posto ukupnog broja birača s pravom glasa u toj jedinici. Slijedi je 10. Izborna jedinica s 19,77 posto I 7. Izborna jedinica s 19,08 posto izlaznosti. U 6. je izlaznost 18,87, te slijede 9. s 17,89 posto, 8. S 17,41 posto , druga s 17,25, četvrta s 17,18 posto I treća u kojoj je izašlo 17,02 posto birača. Najmanje je birača prije podne izašlo u 5. Izbornoj jedinici 16,56 posto.

U brojkama to znači da je do podneva na birališta u svih 10 iznornih jedinica izašlo ukupno 619961 birač. U 4 jedinici je to 51813 a u 5. 53787 glasača.

U Osječko-baranjskoj županiji zabilježena je ukupno izlaznost od 16,99 posto dok je u Vukovarsko-srijemskoj najmanje 15,97 posjetilo biračka mjesta. U Osijeku je zabilježena izlaznost od 19,14 posto.

Zanimljivo je da dvije slavonske izborne jedinice 4. i 5., bilježe veći odaziv do podneva nego što je to bilo prije četiri godine. Tada je naime u 4. Jedinici bila izlaznost od 17,04 posto (sada 17,18) dok je u petoj 2016. Godine izlaznost bila 16,26 posto (sada 16,56). I to su jedine dvije izborne jedinice u Hrvatskoj gdje je izlaznost povećana u odnosu na izbore prije četiri godine.

U inozemstvu do sada je glasovalo 16.916 birača.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata

Najčitanije iz rubrike