Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Koliko traje bilo kakav imunitet na novi koronavirus
Objavljeno 6. srpnja, 2020.
Razine antitijela u pacijenata koji su preboljeli COVID-19 znatno su pale dva do tri mjeseca nakon zaraze i u simptomatskih i u asimptomatskih pacijenata, prema novoj kineskoj studiji, što potiče pitanja o trajanju bilo kakvog imuniteta na novi koronavirus.


Istraživanje, objavljeno u časopisu Nature Medicine, upozorava na rizike uporabe "imunitetskih putovnica" za COVID-19 i podupire produženje javnozdravstvenih mjera poput socijalnog distanciranja i izolacije visokorizičnih skupina, rekli su istraživači. Zdravstvene vlasti nekih zemalja, poput Njemačke, raspravljaju o etičnosti i mehanizmima odobrenja ljudima koji imaju antitijela da se slobodnije kreću od onih koji ih nemaju.


Istraživanje, koje je obuhvatilo 37 pacijenata koji su imali simptome i 37 asimptomatičnih, utvrdilo je da je u onih koji su razvili IgG antitijela, jedan od glavnih tipova antitijela nakon infekcije, u više od 90 posto slučajeva došlo do njihova naglog pada u dva do tri mjeseca. Pri tome je uočeno da je koncentracija IgG antitijela i u akutnoj fazi bolesti i u fazi ranog oporavka bila u asimptomatskih bolesnika znatno manja nego u onih koji su imali simptome.


Antitijela su pala ispod praga otkrivanja u 40 posto asimptomatskih i u 13 posto simptomatskih bolesnika.Studiju su proveli istraživači medicinskog sveučilišta Chongqing, ogranka kineskog Centra za nadzor i prevenciju bolesti i drugih instituta.


Jin Dong-Yan, profesor virologije na sveučilištu Hong Konga, koji nije sudjelovao u istraživanju, rekao je da studija ne negira mogućnost da bi zaštitu mogli pružati drugi dijelovi imunog sustava. Neke stanice pamte kako se nositi s virusom nakon što se prvi put inficiraju i mogu stvoriti učinkovitu zaštitu ako dođe do novog kruga zaraze. Znanstvenici još uvijek istražuju funkcionira li taj mehanizam i kod novog koronavirusa.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike