Osijek
SAJAM ANTIKVITETA U TVRĐI

Tradicionalno sajamsko druženje privuklo brojne lovce na starine
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Trg Svetog Trojstva ponovno je vrvio posjetiteljima koji su osim u antikvitetima mogli uživati u lokalnim specijalitetima

Prva subota u mjesecu već je godinama rezervirana za sve poklonike starina koji su ponovno uživali u šetnji kroz davnine na tradicionalnom Sajmu antikviteta. Prekrasno sunčano vrijeme i mirisi ukusnih jela i prepoznatljivog ljetnog bilja, bili su savršeni suputnici za još jedno uživanje u lovu na blago. Nije to propustila ni naša novinarska ekipa koja se zajedno sa stotinama oduševljenih posjetitelja otisnula u novu potragu za antiknim biserima. Šećući prepunim Trgom Svetog Trojstva naišli smo na brojne vrijedne predmete, poput prekrasnog porculanskog posuđa, čije se cijene, kaže nam izlagačica Snježana kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

"Najvrijedniji komadi u mojoj kolekciji su porculanske šalice koje koštaju 600 kuna, iako im je realna cijena i dvostruko veća, međutim za dobar dio ljudi i ovo je visoko. Inače, obožavam starine i skupljam ih gotovo cijeli život, a subotnji Sajam ne propuštam već godinama.", ističe Snježana. Još jedna dugogodišnja izlagačica je i Terezija Osmanagić kojoj je prikupljanje antikviteta velika ljubav. "U kolekciji imam različite predmete, poput narodnih nošnji, porculanskog posuđa i ručno izrađenih staklenih ukrasa, a uvijek volim dodati i nešto moderno, posebno odjevne komade. Umjetnička sam duša i prikupljanje stvari iz davnina mi je jedan način kreativnog izražaja koji nastojim prenijeti i drugima. Drago mi je da nas u subotnjim druženjima nije omeo ni koronavirus, te se nadam da ćemo se ponovno okupiti i sljedećeg mjeseca.", dodala je Osmanagić.

Slično je razmišljao i Osječanin Slavko kojeg neizmjerno vesele prve subote u mjesecu, a Sajmove kaže, ne propušta. "Najviše me zanima porculansko posuđe, ratne memorabilije, ali i ostatci starih poljoprivrednih strojeva koji za mene imaju neprocjenjivu vrijednost. Inače, i sam imam dosta starina, međutim još se nisam odvažio na njihovu prodaju.", podijelio je Slavko. E.N.

POSREBRENI PLADANJ S NATPISOM HERTIE STUTTGART


Na subotnjem Sajmu antikviteta, na štandu gospodina Tomislava Cvitanušića, među mnoštvom knjiga i raznih predmeta pronašli smo veliki posrebreni pladanj s elegantnim reljefnim vitičastim rubom. Na poleđini tacne ugravirana je brojka 203 i natpis HERTIE STUTTGART. Pladanj vjerojatno potječe iz otpisanog inventara te ugledne njemačke robne kuće.

Robnu kuću HERTIE utemeljio je 1. ožujka 1882. njemački Židov, poduzetnik Oscar Tietz, s kapitalom svoga rođaka Hermanna Tietza, u Geri. Ubrzo stekavši dobru reputaciju, vlasnik je svakih nekoliko godina otvarao robne kuće u velikim njemačkim gradovima. U Berlinu je robnu kuću otvorio 1900., a u Stuttgartu 1906. Modernu raskošnu robnu kuću u stuttgartskoj Königstrasse s golemim staklenim plohama, gotovo cijelim pročeljem, projektirao je 1904. arhitektonski ured Georga Friedricha Bihla (1847. – 1935.) i Alfreda Woltza (1861. – 1935.), koji je u Stuttgartu 1889. osnovao arhitekt Georg Friedrich Bihl. Naziv robne kuće 1963. promijenjen je u kraticu imena i prezimena Hermanna Tietza - HERTIE.

Piše: Grgur Marko IVANKOVIĆ

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

Najčitanije iz rubrike