Novosti
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Od deset novooboljelih, čak osmero je prošli vikend bilo u svatovima
Objavljeno 4. srpnja, 2020.

SLAVONSKI BROD - Deset novih slučajeva zaraze koronavirusom potvrđeno je u Brodsko-posavskoj županiji, a među njima osmero je prošlog vikenda bilo u svatovima na zagrebačkom području. rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Cvitković je na izvanrednoj konferenciji za novinare potvrdio da je među sudionicima tog događanja zaraza koronavirusom dosad utvrđena kod ukupno 26 osoba iz različitih dijelova Hrvatske. Preostale dvije osobe vezane su uz lokalnu transmisiju, dodao je.

Vezano uz zarazu u svatovima, oboljela su tri zdravstvena djelatnika, a ukupno 32 djelatnika slavonskobrodske bolnice su u samoizolaciji, jer su bili njihovi kontakti.

"Ova situacija i brojke nisu konačni, nisu obrađeni svi nalazi. Očekujem da će ove brojke još rasti", rekao je Cvitković te podsjetio da su među testiranima i osobe koje su kontakti zaraženih osoba iz slučajeva koji su evidentirani u susjednim županijama - Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj.

Cvitković je pojasnio da je i slučaj sa gostima svatova registriran na taj način.

Prema njegovim riječima, upravo na ulazu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije na simptome se požalio njihov djelatnik koji je bio u svatovima, te je potom utvrđena zaraza.

Uz taj slučaj obrađuje se oko 300 kontakata.

Svi do sada registrirani oboljeli imaju blagu kliničku sliku, a u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je jedna mlada osoba sa sumnjom na koronavirus i za nju se čeka nalaz.

Prije 20 briseva dnevno, a sada 500

Koliko se situacija usložnjava brojkom je ilustrirao i ravnatelj bolnice Josip Samardžić podsjećajući da je u protekla tri dana uzeto više od 500 briseva, a prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno.

Samardžić je rekao kako je u ovom trenutku u samoizolaciji 60 do 80 djelatnika iz zdravstvenog sustava u Brodsko-posavskoj županiji. Zbog te činjenice kaže biti će potrebna reorganizacija rada zdravstvenih sustava, koji za sada funkcioniraju.

Cvitković je upozorio građane, ali i institucije na potrebu pridržavanja propisanih mjera.

Iz Županijskog stožera su ponovili apel za minimaliziranjem javnih okupljanja kako bi se umanjila mogućnost širenja zaraze koronavirusom.

(Hina)