Novosti
UKUPAN BROJ POZITIVNIH OSOBA 63

Koronavirus u Požegi nije zaustavljen: 37 osoba zarazilo se od jedne obitelji
Objavljeno 4. srpnja, 2020.

Nakon što se više od 40 dana odolijevalo koronavirusu, u Požeško-slavonskoj županiji trenutno ima 5 novih slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19) te je sada ukupan broj pozitivnih osoba 63 - objavio je Stožer Civilne zaštite. Nastavit će se s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba. Do sada je ukupno testirano više od 2000 osoba.

 

Nakon što je u petak testirano čak 250 osoba, sa zebnjom su se iščekivali rezultati tijekom toga dana i subotnjeg jutra. U petak uvečer objavljene su i nove brojke: nakon ukupno 45,  još 13 pozitivnih na koronavirus, Obrada je nastavljena pa je nakon rezultata za novih 48 osoba, dr. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice, u kojoj se obavlja analiza, potvrdio da niti jedna nije pozitivna. Tako od ukupno 142 testiranih ostaje 13 pozitivnih. Ukupni broj pozitivnih s petkom ostaje 58 osoba. No, nakon pozitivna 4 zdravstvena djelatnika, moguće je da se i njihov broj poveća.


Ipak, to nije sve. Na konferenciji za novinare u petak uvečer dr.Ante Vitalia, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo, procjenjuje da će zaraženih biti još, jer svi rezultati još nisu poznati. Broj ukupno testiranih prijeći će brojku od dvije tisuće.
"Ono što je nama bitno s epidemiološke strane je da znamo sve kontakte zaraženih osoba te tako znamo da se 37 osoba zarazilo od  jedne obitelji, odnosno dvije osobe koje su došle iz inozemstva", rekao je Vitalia. Riječ je o dvije osobe, povratnicima iz Njemačke. Dodao je da je jedna zaražena osoba povezana s noćnim klubovima u Zagrebu, a tri slučaja s jednom svadbom na području grada Zagreba.


Među testiranima je i veći broj zaposlenika jednog trgovačkog centra KTC iz Požege koji su u samoizolaciji, jer je nekoliko osoba iz centra je pozitivno. Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Vedran Neferović ocijenio je kako su građani Požeško-slavonske županije pokazali odgovornost jer su odgodili brojna privatna događanja koja su trebala biti održana. Tako je odgođena Škola plivanja, radionice za djecu u Gradskom muzeju, sportski susreti, pa i „jedno crkveno događanje koje okuplja velik broj vjernika bit će reducirano i to je pokazatelj odgovornosti", rekao je načelnik Stožera CZ Vedran Neferović. Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević je ustvrdio da stanje u županiji nije kritično, ali da je ozbiljno.

Najčitanije iz rubrike