Sport
U AUSTRIJI NAPOKON KREĆE I "OKTANSKI CIRKUS"

Skraćena sezona donosi poravnanje na vječnoj listi?
Objavljeno 4. srpnja, 2020.

Ljubitelji Formule 1 napokon dolaze na svoje. Točno 114 dana od planiranog početka, u Austriji ovog vikenda kreće nova sezona, koja će biti specifična po mnogo čemu. Prije svega, broj utrka je zbog pandemije koronavirusa drastično smanjen, zasada je potvrđeno njih osam, a sve one vozit će se na Starom kontinentu, što je i razumljiva odluka, s obzirom na epidemiološku sliku u ostatku svijeta.


Podsjećamo, da je sve bilo u redu, "oktanski cirkus" krenuo bi 15. ožujka u Melbourneu. Zamalo se to i dogodilo, ali nakon što su članovi nekih momčadi bili pozitivni na testu, Formula 1 je morala "kapitulirati", a sada je pak među prvim velikim, globalnim sportovima, koji pokreće svoje motore. Otvaranje je na stazi u Spielbergu (nedjelja, 15. listopada), gdje neće biti navijača (kao i na preostalih sedam utrka), a sve će se održati uz stroge zdravstvene i sigurnosne mjere, koje je poduzela FIA i koje se bez prigovora moraju i poštovati.


Kako će to izgledati vidjet ćemo na Red Bull Ringu, gdje je uvod u novu sezonu. Gledat ćemo u Austriji dvostruki program, jer se na istom mjestu vozi druga utrka za tjedan dana. Potom slijede Mađarska (19. srpnja), Velika Britanija (2. i 9. kolovoza), Španjolska (16. kolovoza), Belgija (30. kolovoza) i Italija (6. rujna). Želja je da se ukupno održi bar 16 utrka (ranije bile u planu 22., najviše dosada), a program će se dopunjavati ako se zato stvore svi potrebni uvjeti. Sigurno je da se neće voziti za VN Australije, Nizozemske, Monaca, Francuske, Singapura i Japana, a zasad su otkazani Bahrein, Vijetnam, Kina, Kanada, SAD, Rusija, Meksiko, Brazila i i UAE. Teško da će F1 i u te zemlje u 2020., ostanak u Europi je najrelanija opcija ako se sezona produži.
Što nas čeka na stazi? U obranu naslova kreće Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu (bili najbrži na slobodnim treninzima), koji će pokušati uzeti i sedmu titulu, kako bi se izjednačio s rekorderom Michaelom Schumacherom. Najveća prijetnja Britančevim ambicijama trebala bi stići iz Red Bulla (Max Verstappen), nepoznanica je što može Ferrari, za koji nastupa četverostruki prvak Sebastian Vettel, kojem je ovo možda i oproštajna sezona. Za sve ostale je skraćena i pomalo čudna, ali veselimo se njezinu početku. N.Benčina
Chase Carey

šef Formule 1

- Zasada je potvrđeno osam utrka, naša želja je da ih se održi bar dvostruko više. Ova sezone je puna izazova i nepoznanica, moramo se zato prilagođavati u hodu i tako donositi odluke o daljnjem tijeku prvenstva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike