Svijet
VIRUS BEZ KONTROLE

Izvanredna situacija u pet gradova u Srbiji, studenti prosvjedovali
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Nove i rigorozne mjere trajat će najmanje dva tjedna, a studenti su se pobunili zbog zatvaranja domova

Zdravstvene vlasti u Srbiji prijavile su u petak 11 žrtava COVID-19, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka.

Beograd je zbog povećanog broja zaraženih proglasio izvanrednu situaciju na najmanje dva tjedna, najavili su u petak gradonačelnik srbijanske prijestolnice Zoran Radojičić i njegov zamjenik Goran Vesić.

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u četvrtak navečer priopćio da se od petka na subotu poslije 23 sata zatvaraju noćni klubovi, kafići i restorani na splavovima, uvode kazne za prekršitelje koji ne nose maske u zatvorenom prostoru i u javnom prijevozu, te je odluke Vlada i službeno usvojila.

Vučić je rekao kako bi on, da se samo njega pita, zatvorio i Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat s obzirom na velik broj novozaraženih u glavnom gradu. Izvanredne mjere ranije su proglašene u Kragujevcu, Novom Pazaru, Tutinu, Ivanjici i Vranju

Kako prenosi RTS, odlukom su donesene tri nove mjere - zabrana okupljanja više od 100 osoba u zatvorenom prostoru, uz fizičku udaljenost osoba od 1,5 metara, odnosno 500 na otvorenom, te zabrana rada noćnih klubova.

Radojičićev zamjenik Vesić je za TV Prva rekao da će izvanredna situacija u srbijanskom glavnom gradu trajati bar sljedeća dva tjedna, što "daje mogućnost da se ograniče neka prava."

Vučićeva najava o zatvaranju svih studentskih domova u Beogradu potaknula je u četvrtak navečer prosvjede više od tisuću studenata iz nekoliko domova, koji su se okupili ispred Skupštine Srbije u središtu Beograda. Studenti su, prosvjedujući do kasno u noć, zatražili da se poništi odluka o zatvaranju domova i da se studentima koji su zaraženi koronavirusom omogući dodatni rok za polaganje ispita. Od ministra obrazovanja Mladena Šarčevića zahtijevali su da dođe na njihov prosvjed te da ispuni te zahtjeve te su najavili kako će, u suprotnome, prosvjed biti radikaliziran.

Srbijanski predsjednik ocijenio je da je Beograd "trenutno najveći epidemiološki problem u Srbiji" jer "s 22,7 posto ukupnog stanovništva zemlje, ima 82,5 posto ukupnog broja zaraženih."

Srbija od 16. lipnja, a poglavito nakon izbora održanih 21. lipnja, bilježi kontinuirani rast broja novozaraženih na dnevnoj razini.

Tako je, prema službenoj statistici, 17. lipnja registrirano 76 zaraženih, a samo tijekom ovog tjedna zabilježila je u srijedu 272, a u četvrtak 359 novozaraženih. Ukupno je u Srbiji od početka epidemije 6. ožujka registrirano 15.195 oboljelih i 287 umrlih.

Epidemiološka situacija je, osim u srbijanskoj prijestolnici, kritična i u Novom Pazaru, gdje je od četvrtka u 10 sati do petka u isto vrijeme preminulo petero oboljelih.

Koronavirus se proširio i među dužnosnicima i zaposlenicima vlade i Skupštine Vojvodine, javljaju novosadski mediji, navodeći kako su među zaraženima dva člana pokrajinske vlade. Prema epidemiološkim podacima, Novi Sad je najugroženiji grad u Vojvodini, jer svakog dana ima do 30 novooboljelih.

Vuk Tešija/Hina
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike