Novosti
NOVI SLUČAJEVI KORONAVIRUSA

Ponovno je uspostavljen mobilni tim za testiranje u Osijeku, a dio gradova vraća COVID ambulante
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Građani pozvani na empatiju i nestigmatiziranje zaraženih * U Požegi još 25 pozitivnih

U Hrvatskoj je u petak zabilježeno 96 novozaraženih virusom SARS-CoV-2, dvije osobe su umrle, a trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) je ukupno 728, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite RH. Ukupno je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga su četiri pacijenta na respiratoru. U samoizolaciji su trenutno 4943 osobe. Od početka epidemije ukupno su testirane 82.902 osobe, a od toga 1465 u 24 sata. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 3008 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 112 umrlo, a 2168 se oporavilo.



Test na vratima

Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u četiri slavonske županije - Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Vukovarskoj-srijemskoj i Brodsko-posavskoj.


Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije uputio je apel građanima: "Ne stigmatizirajte oboljele osobe!" Novooboljelih, osim u Osijeku i Đakovu, ima i u Baranji, sada i na području Dalja, a kako je riječ o manjim sredinama, oko osoba koje su pozitivne, ali nemaju nikakvih simptoma, njihova neposredna okolina stvara lošu sliku, a što kod oboljelih može izazvati i određene psihičke smetnje. Inače, od ukupno 175 uzoraka analiziranih u posljednja 24 sata (između četvrtka i petka), 12 je bilo pozitivno. Šest novopozitivnih osoba je iz Osijeka, četvero iz Đakova te dvoje s područja Dalja. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je aktivno 209 slučajeva COVID-19, od kojih se 27 osoba nalazi na bolničkom praćenju u KBC-u Osijek, no nitko od njih nije na respiratoru. Povećan broj novozaraženih odrazio se i na povećanje broja osoba u samoizolaciji, kojih je na području Osječko-baranjske županije ukupno 1864, s time da je u 24 sata pod tu mjeru stavljeno 207 kontakata oboljelih.


Policija je obavila 56 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i sve zatekla na prijavljenoj adresi, a jedina dojave građana o kršenju te mjere, u Đakovu, pokazala se točnom.


Od četvrtka Dom zdravlja Osječko-baranjske županije ponovno je uspostavio mobilni tim za uzimanje uzoraka na terenu. Iznova je riječ o ekipi koju predvode liječnici dr. Ivan Štefanac i dr. Vedran Nemet. Iako je nakon zatišja mobilni tim bio rasformiran, zbog velikog pritiska na Zavod za javno zdravstvo, Dom zdravlja ga je na inicijativu Stožera civilne zaštite ponovno uspostavio. "Za sada nećemo ponovno podizati i šator i otvarati ambulantu za COVID jer za time ipak nema potrebe, ali mobilni tim je nešto što se pokazalo iznimno dobrim jer vas može doći testirati doslovno na vaša vrata i nema potrebe da pacijenti bilo gdje idu sami", naglašava ravnatelj Doma zdravlja Mato Lukić. U KBC-u Osijek su također ponovno osigurali rad respiracijskog centra, koji će za sada djelovati u sklopu Klinike za infektologiju, kako se ne bi iznova morao raditi premještaj bolničkih odjela.


Nakon testiranja 87 pacijenata u Požegi, njih 25 se pokazalo pozitivnima na koronavirus. Uz to, prof. dr. Željko Glavić, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega, potvrdio je da je zaraženo četvero djelatnika te ustanove: dvije medicinske sestre i dva liječnika. Koronavirus je ušao na dva odjela, na kojima je pacijentica bila na pretragama. Zaposlenici obaju odjela su u izolaciji. Zbog bojazni da to nije konačni broj zaraženih, testiranja se intenzivno nastavljaju. Kako javlja Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije, ukupno je 45 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se trenutno nalazi 306 osoba, a ukupno je testirana 1831 osoba. Zbog trenutačne situacije na području županije, ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi.
Apel

COVID-19 ambulante aktiviraju se i u drugim slavonskim gradovima. Stožer civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije izvijestio je u petak kako su na području županije evidentirane dvije nove pozitivne osobe na COVID-19, po jedna iz Borova i Vukovara. Također su naveli kako je u samoizolaciji 256 osoba te kako je ponovno aktiviran rad COVID-19 ambulante u Vukovaru na ranije utvrđenoj lokaciji (Blage Zadre 3, Vukovar/Borovo naselje). Stožer je poručio kako će od ponedjeljka (6. srpnja) s radom započeti i COVID-19 ambulante u Vinkovcima i Županji. Stožer civilne zaštite Grada Vukovara apelirao je na građane da se ponašaju odgovorno i savjesno te poštuju sve mjere prevencije širenja koronavirusa propisane od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom bilo je i na području Brodsko-posavske županije. Među pozitivnima su i tri zdravstvena djelatnika. Ukupno je sada na području Brodsko-posavske županije 55 koronavirusom zaraženih osoba.
"Jedna novooboljela osoba testirana je u Zagrebu, a prebivalište joj je u Brodsko-posavskoj županiji. Četiri osobe kontakti su već poznatih slučajeva. Kontakt se dogodio na privatnom okupljanju izvan Brodsko-posavske županije te se očekuje još slučajeva", rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković. Zbog ponovnog porasta broja oboljelih od koronavirusa županijski stožer odlučio je da će idućih dana ponovno biti aktivirane COVID ambulante u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković istaknuo je da se na taj način želi smanjiti pritisak na bolnice i županijski Zavod za javno zdravstvo.


D.Kuštro/N.Z.Eberhard/B.Starčević Tesari/D.Korpoš
kontakti
U SL. BRODU ZARAŽENI ZDRAVSTVENI DJELATNICI
Mato Lukić

ravnatelj Doma zdravlja Osijek

Za sada nećemo ponovno podizati i šator i otvarati ambulantu za COVID jer za time ipak nema potrebe, ali mobilni tim se pokazao iznimno dobrim jer vas može doći testirati na vašim vratima i nema potrebe da pacijenti bilo gdje idu sami.
UVJETNO ODOBRENJE ZA REMDESIVIR
Europska komisija u petak je dala uvjetno odobrenje za stavljanje na tržište lijeka Remdesivir, što ga čini prvim lijekom odobrenim na razini EU-a za liječenje COVID-19. "Odobrenje koje smo dali manje od mjesec dana nakon podnošenja zahtjeva jasno pokazuje odlučnost EU-a da reagira brzo kad god novi tretmani postanu dostupni. Prevrnut ćemo svaki kamen u našim naporima da osiguramo učinkovito liječenje ili cjepivo protiv koronavirusa", izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Remdesivir je zasad odobren za uvjetno stavljanje na tržište. Uvjetno odobrenje jedan je od mehanizama koji je stvoren kako bi se olakšala što ranija dostupnost lijekova koji mogu zadovoljiti medicinske potrebe, između ostaloga i u hitnim situacijama kada je potreban odgovor na prijetnje javnom zdravlju, kao što je slučaj sa sadašnjom pandemijom koronavirusa.

Odobrenje Komisije stiglo je tjedan dana nakon preporuke Europske agencije za lijekove. Remdesivir je antivirusni lijek prvotno razvijen protiv ebole. To je prvi lijek koji je pokazao određenu učinkovitost u bolesnika hospitaliziranih zbog COVID-19.
USPORENE USLUGE
Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić potvrdio je da su oboljeli zdravstveni djelatnici te ustanove bili u kontaktu s još 32 osobe iz zdravstvenog sustava te da se oni sada nalaze u samoizolaciji. "Čekaju se rezultati briseva, pa će se reagirati. Bolnički sustav funkcionira, prošlog mjeseca dosegnuli smo razinu od 75 posto uobičajenih aktivnosti. Zbog ova 32 slučaja usporit će se zdravstvene usluge", kaže Josip Samardžić dodajući da je u petak otpuštena posljednja pacijentica koja je imala koronavirus iz slavonskobrodske bolnice, tako da trenutno ondje nema oboljelih. Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković pozdravio je odluku slavonskobrodske turističke zajednice o otkazivanju "Fišijade" na kojoj se očekivao velik broj posjetitelja.
Možda ste propustili...