Novosti
POOŠTREN REŽIM I JER SU SLOVENCI LAGALI

Slovenija zaoštrava granični režim
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u petak da Slovenija od ponoći Hrvatsku spušta sa "zelene" na "žutu listu" epidemiološki manje sigurnih država, čime se zaoštrava kontrola pri ulasku u Sloveniju.


Kako je pojasnio, to je učinjeno zbog pogoršanja epidemiološke slike u Hrvatskoj, ali ponajprije zbog slovenskih državljana ili onih sa stalnim prebivalištem u Sloveniji koji su lagali slovenskim službenim tijelima prilikom povratka u Sloveniju. "Svaki prelazak neke države sa ‘zelene‘ na ‘žutu‘ listu i obrnuto vezan je uz konkretno epidemiološko stanje", rekao je Hojs, dodavši da je Hrvatska već prešla kriterij od deset novih zaraza na 100.000 stanovnika dnevno u razdoblju od 14 dana. Posebni uvjeti za one na "žutoj" listi, a na kojoj su sada uz Hrvatsku i Češka i Francuska, znače da će oni morati u 14-dnevnu karantenu, osim u predviđenim iznimkama, a to su prekogranični radnici, turisti s potvrđenom rezervacijom, zdravstveni radnici, hitni slučajevi poput pogreba, nositelji diplomatskih putovnica i slično.


Hojs je istaknuo da vjeruje kako se Hrvatska "relativno brzo", ako poduzme mjere i obuzda širenje infekcija, može vratiti na "zelenu" listu sigurnih država. "Vjerujem da će se Hrvatska relativno brzo kontrolom stanja vratiti u zelenu zonu", kazao je Hojs.
Hojs je rekao da je režim pooštren prije svega zbog toga što su neki državljani Slovenije prije prolaska kroz Hrvatsku boravili u Srbiji, BiH, na Kosovu ili u nekoj drugoj državi s "crvene liste" epidemiološki vrlo rizičnih država, što ne bi prijavili kako bi izbjegli 14-dnevnu obvezujuću karantenu i tako su doveli do novih zaraza u Sloveniji, gdje je posljednjeg tjedna dnevno bilježen dvoznamenkasti broj infekcija. H
Režim pooštren zbog toga što su neki državljani Slovenije prije RH boravili u Srbiji, BiH ili Kosovu
Možda ste propustili...

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE

Višnjevački osmaši promatrali izbore