Regija
VINKOVCI SJEVER

Za vodoopskrbu i odvodnju daju 11 milijuna kuna
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Ugovorom su utvrđeni međusobni odnosi između općina kako bi se krenulo u izradu dokumentacije
VINKOVCI - Direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije (VVK) Ivan Rimac i načelnici općina Nuštar, Jarmina, Markušica i Tordinci, Hrvoje Drinovac, Andrija Draganić, Budimir Drača i Željko Matanović, potpisali su ugovor o sufinanciranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za prijavu EU projekta aglomeracije "Vinkovci sjever" vrijedan oko 11 milijuna kuna.Projekt s 85 posto financiraju Hrvatske vode, a 15 posto općine. Općina Nuštar 6,36 posto, Jarmina 2,67, Markušica 3,46 i Općina Tordinci 2,51 posto. Ugovorom su utvrđeni međusobni odnosi kako bi se krenulo u izradu dokumentacije sa studijom izvodivosti i dokumentima zaštite okoliša za ovaj projekt kojemu je cilj poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture u općinama sjeverno od Vinkovaca gdje skrbi VVK.

Rimac pojašnjava kako je aglomeracija Vinkovci-2 nastavak aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna koja je upravo u tijeku i planirana je kao dugoročno rješenje za aglomeraciju Vinkovci. Pročišćavanje otpadnih voda za ovu aglomeraciju planirano je na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Jošine čiji kapacitet od 43.000 ES (ekvivalent stanovnika) zadovoljava potrebe naselja tih četiriju općina, a kroz provedbu projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna bit će nadograđen na 3. stupanj pročišćavanja.

- U sklopu izrade projektne dokumentacije za odvodnju predviđena je i priprema za kućne priključke preko priključnih okana, a u dijelu planiranog zahvata predviđena je rekonstrukcija postojećih vodoopskrbnih cjevovoda – kaže Rimac.

Dodaje kako je u Nuštru i Ceriću izgrađen dio sustava odvodnje otpadnih voda, a novi se planira u Marincima. Pročišćavanje otpadnih voda za aglomeraciju Nuštar planira se na postojećem UPOV-u Nuštar čiji je kapacitet 3000 ES. Za aglomeraciju Tordinci lokacija i broj UPOV-a bit će definiran nakon provedene opcijske analize kojom će se razmotriti varijante samostalnih UPOV-a za pojedina naselja ili grupiranje više naselja i transport otpadnih voda na jedan centralni UPOV.

- Taj je uređaj potrebno dograditi na odgovarajući stupanj pročišćavanja i povećati mu kapacitet kako bi mogao pročišćivati otpadne vode na području aglomeracije Nuštar. Ukupno je kroz aglomeraciju Vinkovci sjever planirano projektiranje 74 kilometra mreže odvodnje, 31 crpna stanica s pripadnim tlačnim cjevovodima dužine 25 kilometara i rekonstrukcija 107 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda. Iako još uvijek provodimo projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, razmišljamo i o budućnosti te mi je drago da krećemo s projektiranjem nove aglomeracije. Osim izgradnje mreže odvodnje i pripreme za kućne priključke, planirano je da će ova aglomeracija obuhvatiti i rekonstrukciju vodovodne mreže u svim naseljima, i to zbog dotrajalosti, velikih gubitaka i novih uvjeta dobave vode jer su sva ova naselja spojena na regionalni vodovod, osim Marinaca, gdje su radovi na spojnom cjevovodu Nuštar - Marinci u tijeku – kaže direktor VVK-a Ivan Rimac.

U okviru projekta počela je izgradnja i rekonstrukcija mreže odvodnje u Genscherovoj u Vinkovcima.

Miroslav Flego
Ugovor o sufinanciranju izrade projektno-tehničke dokumentacije za prijavu vrijedan je oko 11 milijuna kuna
DEFINIRAN PLAN
Studijskom i projektnom dokumentacijom bit će definiran investicijski plan i plan vodoopskrbe i odvodnje na području aglomeracije Vinkovci 2 i naselja Jarmina, Gaboš, Markušica, Podrinje i Karadžićevo, Tordinci, Antinska Mlaka, Antin, Korođ i Ostrovo, Nuštar, Cerić i Marinci.
Možda ste propustili...

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike