Regija
"JEZIK – RIJEČ, MASKA, LJUBAV, ŠTIT I MAČ"

Klari Vidaković prva nagrada na međunarodnom natječaju
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Četvrto mjesto osvojili su učenici Luna Stanić, Marta Dorić i Fabijan Pavošević iz PŠ Ivanovci

IVANOVCI - Odlične vijesti obilježile su kraj nastavne godine u Osnovnoj školi Ladimirevci, Područnoj školi Ivanovci.

Klara Vidaković, učenica 2. razreda pod mentorstvom učiteljice Ljiljane Marinjak sa svojim radom ostvarila je 1. mjesto na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju "Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač". Zapažen rezultat, 4. mjesto, ostvarili su i učenici Fabijan Pavošević iz 1.razreda (mentorica Marija Bulut Lukačević), Luna Stanić iz 2. razreda (mentorica Ljiljana Marinjak) i Marta Dorić iz 3. razreda (mentorica Marina Arambašić), potvrdili su iz Područne škole Ivanovci.

U ovom jubilarnom, 20. zaredom Međunarodnom likovno-literarnom natječaju Iserlohn – Essen - Orašje – Bjelovar – Zagreb sudjelovalo je 800 radova djece hrvatskog podrijetla iz 16 zemalja. Inicijatori i ujedno organizatori natječaja su bili likovni umjetnici iz Iserlohna Ankica i Ante Karačić, a natječaj je bio raspisan za djecu Hrvata u iseljeništvu i djecu iz Hrvatske u dobi od 1. do 8. razreda osnovne škole (iz Njemačke do 12. razreda), a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, te u suradnji internetskog portala Hrvatski glas Berlin i Matice hrvatske za Ruhrsko područje, Osnovne škole "Orašje" i Ogranka Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar.

- Govoreći o jeziku, u prvom trenutku odmah se pomisli na govorne jezike, a koliko tek jezika ima koji se ne čuju. To su oni jezici u slikama, bojama, pokretima, mirisima, hrani, koji se vide, mirišu i osjete. Bogatiji smo s puno različitih jezika i zato ih je potrebno njegovati. Jezikom se možemo zaštititi i obraniti, jezicima umjetnosti crtati i pisati. Ovogodišnja tema tražila je odgovore na pitanja što sve možemo reći jezikom i zašto nam je bitan i u tome smo očito uspjeli - poručila je Klarina mentorica Ljiljana Marinjak.
Lidija Aničić

Značenje jezika
Cilj natječaja bio je otkriti što se sve krije u značenju jezika za čovjeka te promotriti njegovo magično djelovanje na druge, njegovu ljepotu i jačinu koja sve prati od djetinjstva i obilježi već mjestom rođenja. Toga nismo svjesni sve dok nam u život ne uđe drugi jezik bilo preseljenjem, dolaskom stranaca ili učenjem novih jezika, kažu pobjednici iz Ivanovaca.
Možda ste propustili...

GRAĐA O USTANOVI U VUKOVARSKOM ARHIVU NA 46 JE DUŽNIH METARA

Izložba o Brodskoj imovnoj općini, znamenitoj zgradi iz 1873. u središtu Vinkovaca

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana