Osijek
ZAVRŠETAK DRŽAVNE MATURE

Objava rezultata 13. i 20. srpnja, pa upisi na fakultete
Objavljeno 4. srpnja, 2020.
Posebno teškim ove školske godine maturanti smatraju izborne predmete, osobito ispit iz fizike

Gotovo je! Za više od 32.000 maturanata završilo je najstresnijih mjesec dana u životu, u kojima su polagali ispite državne mature i tako zaključili iznimno tešku i izazovnu školsku godinu.

Podsjetimo, ispiti su počeli 8. lipnja provjerom znanja iz hrvatskog jezika, a završili u petak, 3. srpnja, ispitima iz informatike i povijesti. Iza ovogodišnje generacije maturanata naporno je razdoblje obilježeno neizvjesnošću, koja će ih pratiti još malo, odnosno do prve objave rezultata 13. srpnja, odnosno do objave konačnih rezultata, 20. srpnja, a potom i tijekom upisa na visoka učilišta. Maturantice s kojima smo razgovarali nakon završenih ispita potvrđuju nam da osjećaju veliko olakšanje što je to razdoblje iza njih, međutim, objašnjavaju kako ne očekuju baš najbolje rezultate svoje generacije.

"Čini mi se da su pojedini ispiti ove godine bili znatno teži nego prijašnjih godina. Mnoge su me stvari iznenadile, poput ispita iz hrvatskog jezika, u kojem su tekstovi za razumijevanje pročitanog bili prilično nepoznati, a nejasni su mi bili i kriteriji za izbacivanje pitanja iz drugog polugodišta s obzirom na to da se određeni sadržaji, posebno u različitim školskim programima, pojavljuju u različitim godinama školovanja. Što se izbornih predmeta tiče, pisala sam fiziku, kemiju i biologiju, a generalno smatram da su ispiti bili teži ove godine nego prijašnjih. Razgovarala sam i s drugim kolegama, također odlikašima, koji su također potvrdili da nisu baš zadovoljni kako su riješili testove, osobito ne fiziku", rekla nam je osječka maturantica. Sličnog je mišljenja i druga maturantica, također gimnazijalka i odlična učenica, koju, kaže, ne bi iznenadio rezultatski fijasko ove godine, odnosno rezultati gori čak i od lanjskih.

“Iako mi se prema objavljenim rješenjima čini da sam dobro napisala ispite, moram priznati da je ovogodišnja matura puno teža od prethodnih, po težini bi joj možda mogla konkurirati jedino prošlogodišnja. Imam osjećaj da bi za svladavanje gradiva učenici morali ići na dodatne, privatne pripreme te pohađati izvrsnu školu, pa me nimalo ne bi iznenadilo da i ovogodišnji rezultati budu katastrofalni. Osobno, pisala sam fiziku kao jedini izborni predmet i neke od zadataka koji su se pojavili nikad nismo vidjeli na nastavi, a sličnog su stava i kolege koji idu na natjecanja. U međusobnim razgovorima mnogi od njih istaknuli su kako ne očekuju zadovoljavajuće rezultate, posebno iz izbornih predmeta”, zaključila je maturantica kojoj je želja upisati baš studij fizike.

Ema Nenadić
ANKETA NCVVO-a ZA MATURANTE
Ovogodišnji maturanti imali su mogućnost pristupiti online-anketi Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u kojoj su morali odgovoriti na niz pitanja. Maturantica s kojom smo razgovarali kaže da su ju pitanja zatekla, prije svega jer se za ulazak prijavljivalo OIB-om.

“Ovom se anketom željelo provjeriti naše mišljenje o online-nastavi, zatim o podršci maturantima tijekom cijele ove izvanredne situacije, ali i naše psihičko i fizičko zdravlje. U komentaru sam napisala da smatram kako je neprofesionalno, čak i nepotrebno, ispitivati nas o svemu kad nisu vodili računa o nama na pravi način tijekom krize. Pitanja su bila šarolika, a ticala su se, recimo, zadovoljstva vlastitim izgledom i težinom, pa i tjelesnom aktivnošću”, objasnila je maturantica.
Najčitanije iz rubrike