Mozaik
LJETO U MSU 2020. OVOG VIKENDA

Tamara Obrovac Quartet, izložba, performans i film
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
U sklopu programa "Ljeto u MSU" ove subote, 4. srpnja, u 21 sat nastupa Tamara Obrovac Quartet. Pjevačica, flautistica, skladateljica i autorica u svojoj glazbi spaja jazz i etničke utjecaje zavičajne Istre, a upravo je taj prirodni suživot različitih glazbenih formi i improvizacije etablira kao iznimnu umjetnicu koja je stvorila osebujan glazbeni izričaj. Tamara Obrovac Quartet jedna je od njezinih najstarijih glazbenih formacija, koja u neizmijenjenom sastavu djeluje od 1998., kad je izdala album "ULIKA", a na kojem je prvi put predstavila novi način razmišljanja i komponiranja, u kojem spaja inspiraciju lokalnim istarskim duhom glazbe i dijalekta s univerzalnim jazz-izričajem. Nakon nekoliko godina stanke, ponovni susret Quarteta na koncertu potaknuo je novu kreativnost i drukčije interpretacije starih skladbi, koje je Quartet zabilježio na CD-u "ULIKA revival" 2014. Ovaj projekt je i ponovna suradnja umjetnika, sa zasebnim uspješnim karijerama koje se periodički sreću, Tamare Obrovac i Matije Dedića, uz sjajnog Krunoslava Levačića na bubnjevima i Žigu Goloba na kontrabasu. Svi oni koji su bar jednom bili na Tamarinu koncertu znaju da mogu očekivati vrhunsko muziciranje, bezrezervnu energiju, duhovitost i neomeđenu improvizaciju Tamare i njezinih vrhunskih glazbenika, koji u ovom sastavu nisu u Zagrebu nastupili od 2016.


Uz koncert Tamara Obrovac Quarteta po cijeni jedne ulaznice  u subotu od 11 do 21 sat moći ćete pogledati i veliku multimedijsku izložbu "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma". Izložba je posvećena slavnim umjetničkim ostvarenjima nastalima u okviru te institucije, osnovane 1953., koja je u šest desetljeća proizvela više od dvije tisuće animiranih, dokumentarnih, edukativnih i igranih filmova te reklamnih spotova. Toj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film, dodijeljena 1962. "Surogatu" Dušana Vukotića. Uz izložbu, u 18 sati u dvorani Gorgona očekuje vas performans "Interakcije" Dejana Gotića, koji će izvesti u suradnji s Dorom Kokolj. Autor vas srdačno poziva na performans riječima: "Bit će nam divno. Bit će nam krasno. Družit ćemo se kao nikada do sada! Raspravit ćemo važna životna pitanja, ponirati u dubine svojih bića te razlučiti našu zajedničku stvarnost... Smisao će biti shvaćen!"

Također, već tradicionalno, u dvorani Gorgona MSU-a moći ćete pogledati projekcije najboljih filmova MSU kina, a ovaj put u 19 sati film "Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom". Film prati karijeru autora Stiega Larssona – od grafičkog dizajnera u novinskoj agenciji do urednika antifašističkog tjednika Expo –posvećenog beskompromisnom i gotovo opsesivnom istraživanju djelovanja ekstremnih desničarskih grupacija u Švedskoj. Larsson pritom nije pisao iz udobne fotelje, nego je aktivno pohodio i dokumentirao njihova tajna okupljanja, manifestacije i ulične demonstracije, istraživao njihove identitete i odnose među različitim pripadnicima grupe, nerijetko izlažući sebe i svoje suradnike životnoj opasnost. N.Vek.
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

Najčitanije iz rubrike