Svijet
SITUACIJA U SUSJEDSTVU SE POGORŠAVA

U Srbiji opet na snazi policijski sat?
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Mađarska neće udovoljiti zahtjevu EU-a da na popis "sigurnih zemalja" doda zemlje izvan EU-a, osim Srbije, rekao je u četvrtak premijer Viktor Orban. Blok 27 zemalja većinski je podržao otvaranje svojih granica za 14 zemalja kako bi potaknuo putovanja i turizam. Na popisu "sigurnih zemalja" su Alžir, Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Crna Gora, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj. "Zasad ne možemo podržati zahtjev EU-a jer bi to bilo protivno zdravstvenim interesima mađarskog naroda", rekao je Orban u videu koji je u četvrtak objavljen na njegovoj Facebook stranici.

Srbija, jedini mađarski susjed na jugu koji je izvan EU-a, dom je brojnoj mađarskoj manjini.

U međuvremenu u Srbiji se stanje pogoršava, a kako prenosi B92.net, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na preporuku Kriznog stožera proglasit će nove oštre mjere za Beograd zbog epidemije koronavirusa.

Kako prenosi portal covid-19.rs, u utorak je u Srbiji zabilježeno 359 novozaraženih, a šest je osoba preminulo.

Kako prenosi B92.net, razmišlja se o ponovnom uvođenju policijskog sata u večernjim satima, ili čak o potpunom zatvaranju Beograda, što će značiti zabranu ulaska u grad i izlaska iz grada jer se u Beogradu nalazi 80 posto oboljelih u Srbiji.

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je u četvrtak 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavili su u četvrtak zavodi za javno zdravstvo Federacije BiH i Republike Srpske. Od srijede je testirano 1758 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena u 122 osobe iz Federacije BiH i u 58 iz RS. Pojedinačno je najveći broj novozaraženih u Sarajevu, gdje je potvrđeno 27 takvih slučajeva, u Banjoj Luci 9, a na Palama 7. Broj novozaraženih objavljen u četvrtak nešto je veći nego u srijedu, kada je zaraza potvrđena u 152 osobe. Ukupni broj zaraženih od početka epidemije u BiH sada je veći od 4700, a grad s najvećim brojem potvrđenih slučajeva je Banja Luka, gdje je od bolesti COVID-19 oboljelo 750 osoba.

Drugo najveće žarište je Sarajevo, s 382 potvrđena slučaja zaraze koronavirisom, a na trećem je mjestu Tuzla, s više od 250 slučajeva. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike