Novosti
BEZ ODLASKA U MATIČNI URED

Prijava sklapanja braka može i online
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Ministarstvo uprave predstavilo je novu uslugu, a riječ je o e-Prijavi vjenčanja kojom je omogućena prijava sklapanja braka bez odlaska u matični ured. Usluga e-Prijava vjenčanja u prvoj fazi omogućava mladencima, punoljetnim državljanima RH, da prijave sklapanje braka u građanskom obliku u bilo kojoj službenoj prostoriji u Hrvatskoj od 30 do 45 dana unaprijed preko interneta. Ovo je 74. e-usluga u sustavu e-Građani koji koristi više od milijun građana.


Kako objašnjavaju u Ministarstvu uprave, usluga je razvijena na temelju iskustva s prijavom usluge e-Novorođenče, pri čemu e-Prijava vjenčanja uključuje i plaćanje upravnih pristojbi preko sustava e-Pristojbe. Upravne pristojbe mogu se platiti karticom, metodom ‘slikaj i plati‘, uplatnicom ili Internet bankarstvom.
Za prijavu na uslugu potrebna je vjerodajnica minimalno značajne razine sigurnosti ili razine 3, na primjer m/Token ili korištenje pristupnih podataka Internet bankarstva, uključenih u sustav e-Građani. Preduvjet za korištenje aplikacije je da ženik ili nevjesta imaju otvoren Osobni korisnički pretinac (OKP) u sustavu e-Građani. Podnošenje zahtjeva može započeti ženik ili nevjesta. Tek nakon što jedno od njih popuni prijavu, ona će biti dostupna drugom ženiku/nevjesti koji ga može pregledati, dopisati podatke i potvrditi. Prijava tada dolazi na odobrenje u nadležni matični ured prema odabranoj lokaciji sklapanja braka. Ženik i nevjesta mogu pratiti status prijave u aplikaciji e-Prijava vjenčanja. N.Z.Eberhard
LANI SKLOPLJENA 19.942 BRAKA
Matičar prijavu može i odbiti, ako je prijava odbijena, ženik i nevjesta će u Osobni korisnički pretinac dobit poruku s razlogom odbijanja te s uputama za daljnje postupanje. Recimo i kako su prema posljednjem statističkom prikazu Ministarstva uprave u 2019. godini sklopljena ukupno 19.942 braka, od čega je građanskih brakova bilo 9996, a vjerskih 9946.
Možda ste propustili...