TvObzor
HRT: ČETVERODJELNA DOKUMENTARNA SERIJA

Veliki koraljni greben s Davidom Attenboroughom
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

Godine 1957. Sir David Attenborough prvi je put posjetio jednu od najdivnijih prirodnih tvorevina, tajnoviti i najvećim dijelom nepristupačni Veliki koraljni greben. Oduvijek se želio vratiti i bolje istražiti taj ekosustav, za koji kaže da je drukčiji od svih drugih na svijetu. Šezdeset godina poslije, uz pomoć najnovije tehnologije i znanstvenih dostignuća, pruža mu se prilika da sazna njegove tajne. Na tom putovanju otkrit će prave razmjere bioraznolikosti i složenosti ovoga grebena.

Ukrcat će se na Aluciju, 56-metarski istraživački brod opremljen laboratorijem, najsuvremenijom podmornicom Triton i helikopterom. To će mu omogućiti da vidi Veliki koraljni greben iz mora i zraka. Posjetit će neke od najizoliranijih, dosad neistraženih dijelova grebena te upoznati njegove čarobne trajne i povremene stanovnike.

Dokumentarna serija spaja najnovija znanstvena istraživanja i inovativne snimateljske tehnike. Zahvaljujući suvremenim termografskim kamerama, prvi put vidjet ćemo kako mlađ legendarne ribe klauna dolazi na svijet. Kamere za tehniku time-lapse otkrit će ponašanje sićušnih koralja od kojih je sazdan cijeli ovaj greben, i prikazati nam najčudesniji događaj razmnožavanja na Zemlji: godišnje mriješćenje koralja. Saznat ćemo i kako sve to izgleda iz perspektive morskoga raka čiji se vid razvio na potpuno jedinstven način. Na Grebenu žive neke od najfascinantnijih životinja na svijetu. Među njima su divovska raža, grbavi kit i morski pas koji - hoda. Zahvaljujući najsuvremenijoj satelitskoj tehnologiji, pratit ćemo migracije kljunastoga kita, goleme želve i tigrastoga morskog psa, koji prevale tisuće kilometara kako bi došli na taj greben.

Danas je Veliki koraljni greben ozbiljno ugrožen. Šezdeset godina otkad ga je prvi put posjetio, David Attenborough objasnit će nam zašto je u tom razdoblju izgubio gotovo polovinu koralja te što mu donosi budućnost. Odlučan je u namjeri da otkrije kako ga možemo spasiti. Savjetuje se s najbolje upućenim znanstvenicima i posjećuje istraživačke postaje na kojima pokušavaju pomoći koraljima da izdrže ubrzane klimatske promjene. Put ga vodi i u najdublji njegov dio kamo ljudska noga dosad nije kročila. Podmornica Triton uzet će uzorke koralja koji bi mogli pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ovo čudo prirode.

Prva epizoda četverodjelnoga serijala snimljenog u produkciji Atlantica, na rasporedu je 8. srpnja, u 20.05 sati, na HRT-u 1.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike