TvObzor
JOHN COLTRANE JE 1963. SNIMIO SKLADBU U ČAST ČETVORO ŽRTAVA KU KLUX KLANA

Sjećanje na Alabamu
Objavljeno 3. srpnja, 2020.

Brutalno policijsko ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda potreslo je cijelu Ameriku, ali i ostatak svijeta. Za mnoge je to bio kraj idealističke slike o zemlji smiješka s one strane Atlantika. Tome je uvelike kumovala i uloga kontroverznog američkog predsjednika Trumpa koji je za uništenje imidža svoje zemlje učinio puno više nego svih ostali negativci zajedno.

No, nećemo ovdje o politici pa čak niti o bijesnim prosvjednicima koji su odlučili njima sporne spomenike pobacati u rijeke, jezera i mora. Mnoge je u slučaju Afroamerikanca iz Minneapolisa, koga je osam i pol minuta gušio rasistički policajac divnoga prezimena Derek Chauvin sve dok ga nije poslao na onaj svijet, razljutila i ražalostila nepravda, ali i primitivni bjelački rasizam koji još uvijek kroji pravdu u Sjedinjenim Državama. Da se razumijemo, postoji i crnački rasizam. Doživio ga je svatko tko se u životu našao u sumnjivoj četvrti kakvog zapadnjačkog grada u kome je bojom svoga epitela zasmetao lokalnim nasilnicima. Tzv. obrnuti rasizam (reverse racism), kako ga iz opreza nazivaju znanstveni pisci ne želeći svojom političkom korektnošću nikoga povrijediti, dogodio se i tijekom nasilnih nemira u Detroitu u sklopu "dugog, vrućeg ljeta 1967." Tada je u neobuzdanoj eksploziji nasilja spaljeno više od 2000 kuća, najviše bjelačkih, nakon čega je uslijedio masovni egzodus stanovništva europskog podrijetla (white flight). Bila je to Pirova pobjeda tamošnjih Afroamerikanaca koji su zahvaljujući nasilju postali većinsko stanovništvo u Detroitu. Kao izravna posljedica etničkog čišćenja taj američki grad počeo je gospodarski tonuti da bi doživio bankrot 2013. Posljednji podatak govori kako nema nevinih u međurasnom dijalogu u Sjedinjenim Državama, ali to nipošto ne umanjuje činjenicu da su Afroamerikanci njegove najčešće žrtve.

Upravo je zato smrt Georgea Floyda u Minneapolisu baš svakoga podsjetila na turobnu priču o dominantnom bjelačkom rasizmu koji vuče Sjedinjene Države na dno. Kada pričate s Afroamerikancima ili čitate njihove ispovijesti po medijima postaje vam jasno kako je biti američki Crnac najgora kletva s kojom se netko može roditi jer vam priskrbljuje doživotno poniženje na svakom koraku. Policiji ste sumnjivi čak i onda kada ste stekli diplomu s najuglednijeg sveučilišta, a ponekada niste u mogućnosti čak ni unajmiti stan u kakvoj raskošnoj nekretnini jer crna boja kože ondje nije dobrodošla. Donald Trump i njegov otac Fred bili su tuženi 1973. jer su diskriminirali dobrostojeće Amerikance crne boje kože koji su željeli unajmiti stan u njihovom neboderu nazvanom Trump Village na Coney Islandu.

Rašireni rasizam u američkom društvu izaziva grozne reminiscencije na Ku Klux Klan. Jedna od najstrašnijih pjesama američkog juga "Strange Fruit", nju je svojom neponovljivom izvedbom proslavila Billie Holiday (vinilnu singlicu s tom pjesmom snimila je 1939.), žestoki je prosvjed protiv linča kojem su bili izvrgnuti američki Crnci. Autor te pjesme je Abel Meeropol, američki tekstopisac i pjesnik, podrijetlom iz obitelji ukrajinskih Židova.

Mnoge je slučaj nasilne smrti Georgea Floyda asocirao na skladbu "Alabama" kojom je legendarni američki saksofonist John Coltrane odao počast nevinim žrtvama terorističkog bombaškog napada na baptističku crkvu u Birminghamu u južnjačkoj saveznoj državi Alabami u rujnu 1963. U eksploziji dinamita povezanog sa satnim mehanizmom poginule su četiri afroameričke djevojčice starosti od 11 do 14 godina. Iako je FBI dvije godine kasnije utvrdio imena četvorice bjelačkih ultranacionalista koji su dovedeni u vezu s tim zločinom, slavno američko pravosuđe nije godinama učinilo ništa kako bi počinitelje kaznilo. Najzaslužniji za zataškavanje ovog rasističkog zločina, koji je odjeknuo Amerikom, bio je poznati zloduh i prvi čovjek FBI-ja J. Edgar Hoover. Glavni inspirator zločina koji je nosio nadimak Dynamite Bob osuđen je 1977. na doživotni zatvor, jednome je državno odvjetništvo iz nepoznatih razloga "progledalo kroz prste", a preostala dvojica završila su na sudu tek 2001. i 2002., gotovo četrdeset godina kasnije! Jedan od bombaša iz Alabame, Thomas Edwin Blanton Jr. (82) umro je prošloga petka u zatvoru služeći doživotnu kaznu. Samo dva mjeseca nakon terorističkog napada Ku Klux Klana John Coltrane je snimio skladbu "Alabama" u studiju Rudyja Van Geldera u Englewood Cliffsu, uvrštenu na albumu "Live at Birdland". Originalna inačica albuma objavljena u siječnju 1964. sadržavala je tri skladbe snimljene uživo u čuvenom klubu Birdland, a dodatne dvije, među kojima je i "Alabama", nastale su u studiju.

Draško Celing
Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

SATIRIČNA KOMEDIJA “IZA KULISA”

Jedinstven prikaz pandemije putem umjetnosti

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”