Regija
MALI LAV ŠIMUN STOJANOVIĆ IZ ŽUPANJE PRIPREMA SE ZA NOVU OPERACIJU

Sam napravi desetak koraka,
igra se s ovčarom Simbom
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
ŽUPANJA

Nakon sedmomjesečnog boravka u SAD-u maleni Šimun Stojanović (2) iz Županje, kojega su mnogi prozvali medicinskim čudom od djeteta jer je pomaknuo granice i pokazao da je nemoguće - moguće, a čiju životnu priču pratimo od samog početka, krajem ožujka vratio se kući.

Na Floridi je podvrgnut vrlo teškoj i zahtjevnoj operaciji koja mu je omogućila da prohoda s pomoću proteze. Rođen je s čak dvije teške dijagnoze: tibia hemimelia i spina bifida meningomyelocele, a s tolikim se deformitetima na jednome djetetu liječnici još nikada nisu susreli. U nogicama mu je nedostajalo više od 25 kostiju, uključujući čašicu kuka i cijelo koljeno, a imao je i dvostruki femur. Iz kralježnice mu je uklonjen dobroćudni tumor, a utvrđen mu je i zapetljaj živaca u donjem dijelu kralježnice te problemi s crijevima i mjehurom. Šimunu je u Americi amputirana lijeva natkoljenica, koja nije imala funkciju, od dvostrukog femura rekonstruirani su mu kuk i desno stopalo. Izrađena mu je koljenska proteza, s kojom se vratio kući. Bio je presretan i jako se razveselio svojim igračkama, a najviše ga je ljutio skučeni prostor u stanu jer je u Americi imao puno više prostora za nesmetano kretanje. Neumoran je i uživa u igri s braćom i prijateljima, s kojima priča malo hrvatski, malo engleski, a najveće iznenađenje priredili su mu baka i dida. Poklonili su mu Simbu, škotskog graničarskog ovčara, pasmine border collie. "To je iznimno inteligentna pasmina, koja pomaže i u radu s djecom s posebnim potrebama. Imali smo ih i u rehabilitacijskom centru u Americi", kaže majka Martina.

Šimun nosi protezu, a skida je kada je u bazenu i kada se umori.

- Samostalno sada napravi desetak koraka, kada je fokusiran na nešto drugo, a ne na hodanje. Još uvijek je nesiguran i boji se pada, pa

kada treba napraviti više koraka, uzima hodalicu. No s vremenom će se, rekli su nam, kako bude postajao sigurniji s protezom, odviknuti od hodalice - objašnjava Martina.

Stojanovići su, kažu, svako malo kod "druge kuće", u Klaićevoj bolnici, i svi su presretni što opet vide Šimuna. "Sada obavljamo sve kontrole i usklađujemo nove terapije. A u borbi smo da krene u vrtić. Jako puno bi mu značilo da dobije priliku socijalizirati se", kaže Martina. Trenutačno su u pripremama za sljedeću operaciju, koja bi trebala biti na proljeće. U Poljskoj bi se zbog kontrole i dogovora trebali sastati s dr. Paleyem, koji će obaviti zahvat.

- Riječ je o korekciji desnog stopala. U prvoj su fazi napravili stopalo funkcionalnim, spojili su rascijep i opustili tetive jer je noga bila "zalijepljena" za tibiju. Druga faza podrazumijeva rekonstrukciju kostiju stopala i preslagivanje. Ona se izvodi u dobi kada kosti budu malo čvršće, a dr. Paley smatra da je s tri i pol godine dobro vrijeme za taj zahvat. Ako nam uvjeti dozvole, i ta bi operacija trebala biti obavljena u Americi - zaključuje.

Marija Lešić Omerović
Martina Stojanović

majka

Sljedeća operacija trebala bi biti na proljeće. Riječ je o korekciji desnog stopala, rekonstrukciji kostiju i preslagivanju. Izvodi se u dobi kada su kosti malo čvršće, a liječnik drži da su tri i pol godine dobro vrijeme
ZAMJENA PROTEZE
Novu protezu Šimun bi trebao dobiti u SAD-u krajem godine, ako situacija dopusti. Roditelji su u stalnom kontaktu s ortotičarima. Također bi trebao obaviti još niz zahvata vezanih uz njegovu primarnu dijagnozu, spina bifida. Sreća u nesreći je što mu nisu oštećeni živci koji pokreću noge. Ali su pogođeni živci koji kontroliraju mokraću i stolicu pa ga majka svakodnevno kateterizira i sama rješava problem opstipacije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike