Regija
POČINJE GRADNJA OBILAZNICE BELOG MANASTIRA

Centar grada bez tranzita
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Obilaznica duga 3,2 kilometra vrijedna je nešto više od 84 milijuna kuna
BELI MANASTIR

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i član Uprave tvrtke Gravia Tomislav Ravlić potpisali su jučer Ugovor za projekt izgradnje sjeverne obilaznice oko Belog Manastira, vrijedan nešto više od 84 milijuna kuna.

Početak radova najavljen je za dva tjedna, a rok za njihov završetak je 20 mjeseci.

- Više nema prepreka za početak izgradnje sjeverne obilaznice Belog Manastira, koja je posljednja obilaznica oko gradova na području Osječko-baranjske županije - istaknuo je Škorić, dodavši kako je početak gradnje tempiran tako da u isto vrijeme završe radovi na koridoru 5C na dionici do Belog Manastira i obilaznici. Naglasio je kako će obilaznica rasteretiti prometnicu D7, kojom kroz gradsko središte prolazi teretni promet i narušava kvalitetu života u gradu. To je, dodao je, bio osnovni razlog premještanja trase. Nova će obilaznica biti duga 3,2 kilometra, a na trasi je planirana radnja pet raskrižja, od kojih četiri kružna. Budući da prolazi vodozaštitnim područjem, izveden će biti zatvoreni sustav odvodnje.

- Najveći objekt na budućoj obilaznici bit će 75 metara dug nadvožnjak iznad međunarodne željezničke pruge koja prolazi kroz Beli Manastir - rekao je Škorić. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić mišljenja je kako će obilaznica mnogo značiti za cijelu Osječko-baranjsku županiju te kako su slični kapitalni projekti većim dijelom rezultat sinergije lokalnih razina i nacionalne razine, što u konačnici rezultira rješavanjem dugogodišnjih problema. Kao važnu istaknuo je i činjenicu da su izvođači radova domaće tvrtke, s područja Osječko-baranjske županije. Izrazio je zadovoljstvo što će svi slavonsko-baranjski gradovi imati obilaznice te zaključio kako je području cijele županije prometna infrastruktura na visokoj razini. Da je buduća obilaznica dugogodišnja želja stanovnika Belog Manastira i prigradskih naselja, potvrdio je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

- O njoj se već godinama govori i konačno je došla na red. Drago mi je što su Hrvatske ceste prepoznale našu i inicijativu Osječko-baranjske županije. Ovakav je projekt veliki dobitak za grad, u koji je u protekle tri godine investirano 350 milijuna kuna - rekao je Rob, nastavivši kako će kompletan teretni promet biti premješten iz grada te kako će mnogo dobiti i stanovnici prigradskih naselja. Podsjetio je da je jedan od izlaza s buduće autoceste upravo Beli Manastir. Naglasio je i odličnu suradnju s izvođačem radova, osječkom Gravijom, koja je na ovom području obavila niz velikih zahvata.

- U svakom slučaju, mislim da ćemo gradnjom obilaznice riješiti veliki problem vezan uz uređenje prometne infrastrukture na podrčju grada - istaknuo je Rob.

Na području buduće trase već mjesec i pol dana traju arheološki radovi na dva arheološka nalazišta, ali bez obzira na to za dva tjedna gradnja će obilaznice početi.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike