Ekonomija
OPORAVAK NAJPOGOĐENIJEG SEKTORA KORONAKRIZOM

Rast proizvodnje namještaja
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Izgubljene pozicije ovoga sektora na globalnom tržištu vraćaju se vrlo sporo

Hrvatska proizvodnja namještaja jedan je od najpogođenijih sektora aktualnom koronakrizom, budući da su tijekom travnja industrijski pokazatelji ovog sektora pali za 47,7 posto u odnosu na ožujak ove godine, kada je također zabilježen pad od 28,8 posto u odnosu na veljaču. Međutim, najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DDZ) potvrđuju kako se ovaj sektor ubrzano oporavlja te kako je u svibnju zabilježen rekordan rast proizvodnje namještaja od čak 58,1 posto.
Preostali dio hrvatske drvne industrije – prerada drva, proizvodnja podova, prozora, vrata, drvenih kuća i ostaloga, također je proteklih mjeseci zabilježila velike padove u proizvodnji (u trećem mjesecu 8,5, a u četvrtom mjesecu 9,7 posto, no pozitivna proizvodna kretanja iz sektora namještaja odrazila se i na preradu drva koja je proizvodnju u svibnju završila rastom od 5,7 posto.


Unatoč ostvarenom napretku sa sezonskim indeksima, godišnje stope u drvnoj industriji, u usporedbi s prošlom godinom, još uvijek su poprilično negativne, a to ukazuje da se izgubljene pozicije ovog sektora na globalnom tržištu vraćaju vrlo sporo i mukotrpno. Tako je namještaj u razdoblju od siječnja do travnja ove godine ostvario pad od 21,1 posto, dok je proizvodnja kod prerade drva niža za 10,2 posto. Primarna prerada u svibnju je, a u odnosu na svibanj prošle godine, proizvela manje drvnih proizvoda za 13,7 posto, dok je produkcija namještaja i dalje 36,2 posto ispod prošlogodišnjih svibanjskih pokazatelja. Treba istaknuti kako su ukupni prošlogodišnji rezultati, posebice u četvrtom kvartalu, već odražavali znakove gospodarskog usporavanja, budući da su neki podaci s važnih izvoznih tržišta, poput Njemačke, sugerirali kako će proizvodnja u 2020. godini biti niža nego u prethodnim godinama.
Otkazivanje ranijih narudžbi rezultiralo je u svibnju porastom zaliha od 28,2 posto kod primarne prerade, kao i rastom od 25,8 posto kod namještaja, dok su oba sektora tijekom pandemije zabilježila i smanjenje broja radnika u rasponu od 2,6 do četiri posto.
- Izneseni i obrađeni najnoviji podaci potvrđuju kako je koronakriza snažno utjecala na izvozno orijentirane sektore čija se ovisnost o globalnom tržištu ogledala kroz drastične padove narudžbi i proizvodnje s proizvodnim minusima većim od 50 posto. Poduzete mjere, kako od strane Vlade RH i nadležnih tijela, tako i proaktivno i intenzivno djelovanje sektorskih tvrtki na stranim tržištima, dovelo je do konsolidacije proizvodnih pokazatelja i do trenutačnog poboljšanja proizvodnje, iako usporedbe s prošlogodišnjim rezultatima sugeriraju kako se radi o izrazitom složenom procesu oporavka u kojem će biti vrlo izazovno nadoknaditi i kompenzirati zastoje koji su nastali tijekom kulminacije pandemije tijekom ožujka i travnja ove godine - rekao je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera. Zdenka Rupčić

Možda ste propustili...

DRVOPRERAĐIVAČIMA PRIHODI PALI U RASPONU OD 5 DO 55 POSTO

Zbog zaliha zatražili pomoć za održanje likvidnosti, ali i zadržavanje radnih mjesta

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

PROGNOZE SVJETSKOG VIJEĆA ZA PUTOVANJA I TURIZAM (WTTC)

Turistička industrija u 2024. mogla bi srušiti sve rekorde

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana