Novosti
LISTA NUSPOJAVA

Najviše pritužbi na lijekove za živce i zloćudne bolesti
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Najčešće prijavljene nuspojave bile su mučnina, proljev, somnolencija, osip, crvenilo i glavobolja

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na svojoj internetskoj stranici objavila je Izvješće o nuspojavama lijekova u 2019. godini. Prema tom izvješću, HALMED je 2019. godine zaprimio 3904 prijave sumnji na nuspojave lijekova u Republici Hrvatskoj, od čega je 3776 prijava prikupljeno spontanim prijavljivanjem te iz objavljenih literaturnih podataka. Ipak, ukupan broj prijava sumnji na nuspojave lijekova bio je 2,8 posto manji nego 2018. godine, kada je zaprimljeno 4017 prijava.

Po broju prijava sumnji na nuspojave u 2019. godini tri najzastupljenije skupine lijekova su skupina L (lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori), potom skupina N (lijekovi koji djeluju na živčani sustav) te, na trećem mjestu, skupina J (lijekovi za liječenje sustavnih infekcija). Najviše nuspojava u 2019. godini zabilježeno je za organski sustav Opći poremećaji i reakcije na mjestu primjene, s udjelom od 15,54 posto ukupnog broja prijava. Slijedi organski sustav Poremećaji probavnog sustava s 14,19 posto prijava i organski sustav Poremećaji kože i potkožnog tkiva s 11,65 posto prijava. Kao i prethodnih godina, u 2019. godini najčešće prijavljene nuspojave bile su mučnina, proljev, somnolencija, osip, crvenilo i glavobolja, karakteristične za klasične sintetske lijekove, a koje su prijaviteljima dobro uočljive, jasno vremenski povezane s primjenom lijeka te najčešće nestaju nakon prestanka primjene lijeka.

Inače, spontane prijave odnose se na prijave zdravstvenih djelatnika i pacijenata/korisnika lijeka, koje je HALMED zaprimio izravno odnosno koje su mu proslijeđene od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Ukupan broj prijava sumnji na nuspojave kontinuirano je na visokoj razini već niz godina, uzimajući u obzir ukupan broj prijava na milijun stanovnika godišnje. Opaženi trend upućuje na to da su dugogodišnje aktivnosti HALMED-a rezultirale razvojem trajne svijesti o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave.

Liječnici su, u skladu s prethodnim godinama, ostali skupina prijavitelja od koje je zaprimljen najveći udjel prijava (54,2 posto). Ljekarnici su bili druga najzastupljenija skupina po udjelu prijava te ih je od njih zaprimljeno 24 posto. Pacijenti/korisnici lijeka uputili su 495 prijava, što čini udjel od 12,7 posto ukupnog broja zaprimljenih prijava. Broj prijava zaprimljenih od pacijenata/korisnika lijeka u 2019. godini bio je na približno jednakoj razini kao i 2018. godine te je u 2019. godini blago viši (2,7 posto) u odnosu prema 2018. godini, kada je ta skupina prijavitelja uputila 482 prijave.

U 2019. godini nastavljen je trend porasta prijava zaprimljenih elektroničkim putem te je u odnosu prema 2018. godini porastao za 14,9 posto. HALMED je kontinuiranim promoviranjem uporabe mobilne aplikacije preko koje pacijenti i zdravstveni djelatnici mogu na još jednostavniji i pristupačniji način prijaviti svaku sumnju na nuspojavu ove godine postigao rast broja prijava od 38,3 posto te je tim putem zaprimljeno 130 prijava.

Nefreteta Z. Eberhard
Treba prijaviti svaku nuspojavu
Promatrajući ukupan broj prijava, prijava koje ne ispunjavaju ni jedan od kriterija prema kojima se prijava smatra ozbiljnom ima 59 posto, prijava koje ispunjavaju najmanje jedan od tih kriterija je 41 posto. Potrebno je naglasiti važnost prijavljivanja i nuspojava koje nisu ozbiljne, jer i one mogu negativno utjecati na provođenje svakodnevnih aktivnosti pacijenata/korisnika lijeka te smanjiti kvalitetu njihova života.