Osijek
U PREDŠKOLSKIM SE USTANOVAMA "KUHAJU"

Vrtići usijani - "klima" nema ili su neispravne
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
Ove godine ljeti rade svi osječki vrtići, pa je problem dobio veće razmjere

Kako se od prošlog vikenda Osječani "kuhaju" na prvim visokim temperaturama ove sezone, tako je od ovoga tjedna postala aktualna tema (ne)klimatiziranje gradskih vrtića. Roditelji su ogorčeni - objekti u sustavu Dječjeg vrtića Osijek mahom nemaju klimatizacijske uređaje ili ih imaju, ali ih ne mogu koristiti jer su u kvaru. Kao začin na kraju - i one uređaje koji rade - ne pale?!


Roditelji iz podcentra Pčelica pokrenuli su i peticiju za "klime" na internetskoj stranici peticija24.com. "Došla sam po svoje dijete u 15.30 u vrtić, a ono vani u dvorištu 'pregorjelo' na 35 stupnjeva. Vani su jer klima-uređaji u vrtiću ne rade. Molim potporu peticiji kako bismo našoj djeci omogućili što ugodniji boravak u vrtiću. Naime, postojeći su klimatizacijski uređaji uništeni vandalizmom. Odgajatelji su apelirali na popravak, no nitko iz Uprave i Grada nema sluha", poručuje mama Ivana čiji mališan ide u Pčelicu. Roditelji iz ovoga vrtića poručuju i gradskim čelnicima da se njih 28 pokuša nagurati u šezdesetak kvadrata bez klima-uređaja usred ljeta da steknu dojam kako je njihovoj djeci.

Još i stakleni krov

Djeca su pred usijanjem i u vrtiću Mak, gdje roditelji žele klimatizacijske uređaje kupiti sami ako Grad već "nema novca".


"Moja djeca idu u Mak, vrtić koji ima 'klime', no u ponedjeljak su nam odgojiteljice rekle kako su u kvaru! U Maku još imaju i stakleni krov, prestrašno je vruće. Evo, sjedim na poslu pod klimom, ugodno mi je, a razmišljam samo o tome kako mi se djeca kuhaju! Mi roditelji cijeli tjedan raspravljamo može li se što napraviti, spremni smo tražiti sponzore i nabaviti sami 'klime'. No priča se i da je Grad protiv klima-uređaja jer se, navodno, prema epidemiološkim mjerama, one ne smiju paliti! Ne znamo što nam je najpametnije činiti. No problem treba riješiti", kaže Marina Matoković, majka blizanki iz Maka.


Donjogradski Jaglenac nikada klimatizacijske uređaje nije ni imao, a ovo mu je prvi put da je otvoren cijelo ljeto. Ondje, javljaju roditelji, ugradnju uređaja za hlađenje nitko i ne spominje, a djeca u vrijeme dnevnog odmora spavaju zajedno u dvorani koja je na hladnijoj strani objekta, uz preporuku da ne moraju nositi ni kratke pidžame ako im je vruće.


U mnoštvu ljutitih roditelja i njihovih pritužbi ističu se i one roditelja iz Potočnice, jednog od starijih objekata iz sustava Dječjeg vrtića Osijek, a ujedno i najvećeg, te jedinog koji u Osijeku radi u poslijepodnevnim satima i subotom. Upozoravaju na apsurd u nastajanju.


"U Potočnici je nedavno započela energetska obnova zbog čega neće raditi preko ljeta. Pitali smo nadležne znači li to bar da će objekt biti klimatiziran kako doliči za iduće ljeto, a dobili smo odgovor da neće! Dakle, iz temelja renoviraju cijelu zgradu, ali nisu se sjetili ugraditi klimatizacijski sustav!" poručuju roditelji iz Potočnice te postavljaju pitanje je li ista situacija i u Latici koja se obnavlja u paru s njihovim vrtićem.


Ističe se kako problem klimatizacije vrtića, s obzirom na potrebu za dodatnim ulaganjem u objekte, Dječji vrtić Osijek ne može riještiti bez osnivača - Grada Osijeka. Iz Grada pak kažu kako se problem klimatizacije rješava postupno, a da je ove godine izražen jer su prvi put svi objekti u pogonu cijelo ljeto.
Servisiranje uređaja


"Kako bi djeca i preko ljeta boravila u svom poznatom vrtiću i s poznatim odgojiteljicama, Grad Osijek prvi je put otvorio sve dječje vrtiće na svom području tijekom srpnja i kolovoza, a ne samo dežurne, pa i pod cijenu da neki od tih vrtića nisu zadovoljavajuće klimatizirani, jer većina tih vrtića inače nije radila preko ljeta. Prema informacijama iz Dječjeg vrtića, redoviti su servisi klimatizacijskih uređaja počeli u veljači, no stopirani su na neko vrijeme zbog pandemije COVID-19. Servisiranje je nastavljeno i trebalo bi biti dovršeno ovih dana. Na kraju, Grad Osijek ima saznanja o potrebi klimatiziranja prostora dječjih vrtića i svake godine sukladno proračunu ulaže određena sredstva u kupnju uređaja. Pri izradi projekta za DV Potočnica klimatizacija nije planirana s obzirom na to da su sve bitne prostorije posjedovale klimatizacijske uređaje - decentralno hlađenje. Stoga ono, kažu, nije bilo ekonomski opravdano. U sklopu projekta obnove DV-a Potočnica planirano je samo uvođenje centralnog sustava prozračivanja s povratom topline. Projektom energetske obnove zgrade DV-a Latica planirano je pak uvođenje centralnog sustava prozračivanja s povratom topline i hlađenja", poručuju iz Grada.


Ivana Solar
28

djece je u prosjeku po jednoj skupini na 60 "kvadrata" u vrtićima bez ikakvog sustava rashlađivanja
DVO: Uskoro servisi
"Radi štednje na koju smo bili prisiljeni zbog nedostatka prihoda u koronakrizi, kao i zbog same COVID situacije, servisi postojećih klima-uređaja i ugradnja novih prema planu nisu obavljeni kada to inače činimo - u proljeće. To će uskoro biti napravljeno i postojeći će uređaji biti spremni za rad. No ne možemo zbog financijske situacije 'klime' ugraditi svima. Otvoreni smo za suradnju s roditeljima koji predlažu pomoći", kaže ravnateljica DVO-a, Marija Štambuk Čabaj.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

Najčitanije iz rubrike