Kultura
U GRADSKOM MUZEJU KORONI USPRKOS

Ljepota svakodnevice i toplog humora
Objavljeno 2. srpnja, 2020.
POŽEGA - Retrospektivna izložba akademske slikarice, rođene Požežanke Sonje Hržine Majstorović, i akademskog slikara i fotografa Marka Majstorovića, pod nazivom Dobro ugođen–i život, otvorena je u požeškom Gradskom muzeju. Dvije su to izložbe, dva umjetnička filma i dvije dokumentarne cjeline dobitnika priznanja Akademije likovne umjetnosti za diplomske radove u vrijeme studija. Marko Majstorović dobitnik je i Rektorove nagrade za slikarstvo.

Film Sonje Hržine Majstorović izložbeni je projekt Šator sastanka, prezentiran obiteljskim fotografijama žena židovskog podrijetla u specifičnom ambijentu filma. Film Marka Majstorovića sažeta je cjelina analognih fotografija nastalih tijekom tri godine, uključujući i one nastale tijekom pandemije, i nakon potresa u Zagrebu. Autor fotografija posjetiteljima pruža ljudsku ljepotu svakodnevice, pa i onog toplog humora koji se u brzini života tek ponekad primjećuje. Dokumentarni dio izložbenog projekta predstavljaju obiteljske fotografije iz starog albuma, u dubini kojih počiva i rad dvoje slikara - objasnila je autorica Lidija Španiček. Dodala je da umjetnička djela možemo razumjeti samo na temelju dubljeg poznavanja sredine u kojoj su nastala. Kroz slikaričine i slikareve zapise upoznajemo zanimljive činjenice o požeškoj trgovačkoj, židovskoj obitelji Deutsch, i obitelji slikara koja je u Ravnom osnovala prvu hrvatsku čitaonicu još početkom 20. stoljeća. B.S.T.
Svjedoče o našem postojanju i nestajanju
Kako je rekao Ferdinad Troha, zamjenik gradonačelnika, izložba otvorena u sklopu Požeškoga kulturnoga ljeta svjedoči o našem postojanju i nestajanju.

"Ova izložba dvoje nagrađenih umjetnika vrijedan je dokument vremena. Vjerujem da će neki stariji Požežani prepoznati neka lica s fotografija i prisjetiti se Požege iz prošlih vremena. Ova izložba prkosi koroni i situaciji koja nije normalna i unosi među nas dašak željene normalnosti", rekao je na otvorenju požeški dogradonačelnik.
Možda ste propustili...

STREET ART INTERVENCIJA IGORA TARITAŠA

Sloboda koju donosi eksterijer

3. FESTIVAL MLADOG TEATRA U RUJNU U BALAMA

Zasad nisu zabrinuti oko otkazivanja - idu uživo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KAZALIŠTE ULYSSES OBILJEŽAVA JUBILARNU, 20. SEZONU

Veliki koncert Rade Šerbedžije i glazbenih gostiju

2

MENTORICE LIVANČIĆ I TERZIĆ PONOSNE NA SVOJE UČENICE

16 mladih osječkih plesačica jedine na rezidenciji “Kamenjak”

3

NENAD MARJANOVIĆ OBJAVIO SVOJE “TOPNIČKE DNEVNIKE”

Prva knjiga napisana na mobitelu