Novosti
USTAVNI STRUČNJACI PROTIV PREPORUKA

DIP: Preporuke za izbore štite zdravlje
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Dvoje ustavnih stručnjaka upozorilo je u utorak da se uputom DIP-a kojom su iz glasovanja isključene osobe zaražene koronavirusom neustavno i nerazmjerno ograničava temeljno ljudsko pravo na glasovanje, no DIP je ostao pri svome stajalištu pozivajući se na zaštitu zdravlja.


Profesorica ustavnog prava na riječkom Pravnom fakultetu Sanja Barić je u izjavi Hini nazvala ustavnopravno neprihvatljivom odluku kojom se uskraćuje pravo na glasovanje osobama zaraženima od koronavirusa ili za koje se posumnja da su zaražene.


DIP je odlučilo da osobe zaražene koronavirusom neće moći glasovati kod kuće na izborima 5. srpnja, za razliku od birača koji će na izbornu nedjelju biti u samoizolaciji, a koji su također rizični.
Ustavni stručnjak Branko Smerdel rekao je za Indeks.hr da je takva uputa protuustavna i "potpuna idiotarija" dodajući da se biračko pravo ne može nekome oduzeti samo zato što je bolestan. Smatra da DIP nije svojim odlukama samo oduzeo pravo glasa zaraženima, nego je i znatno otežao glasanje onima koji su natjerani u izolaciju jer se do 2. srpnja moraju javiti lokalnom biračkom odboru koji će im poslati dvije osobe iz biračkog odbora da bi mogli glasati ispred svoje kuće ili stana. H
Nije doprinos mirnoj atmosferi na dan izbora
DIP je reagirajući na istupe Branka Smerdela naveo da oni u javnosti iskrivljuju preporuke Državnog izbornog povjerenstva glede glasanja osoba koje su zaražene. "Točno je da nema propisa koji brani glasanje zaraženim osobama, no opće mjere zaštite zdravlja i zdrav razum nalažu svakome tko boluje od bilo koje zarazne bolesti da ne ugrožava zdravlje drugih ljudi, pa i kada se radi o ostvarivanju biračkog prava", priopćio je DIP. Naveli su pritom da su razmatrajući navedenu situaciju uzeli u obzir i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kao i odredbe Kaznenog zakona vezano za nedjela protiv zdravlja ljudi. "Priopćenja na koja sada reagiramo sigurno ne doprinose izgradnji mirne i uravnotežene atmosfere na dan izbora", poručuju iz DIP-a.
Možda ste propustili...