Ekonomija
POČELA ŽETVA - CIJENA NEPOZNATA

Prvi otkosi pšenice obećavaju, prinosi neće biti rekordni, a ni zabrinjavajuće mali zbog suše
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Tvrtka Granolio samo u Baranji planira otkupiti između 15 i 20 tisuća tona pšenice, koja će biti smještena u njihovim silosima

Simboličnim domjenkom ‘‘usred njive‘‘ baranjski su poljoprivrednici obilježili jučer početak žetve pšenice, premda su neki košnju počeli prije dva-tri dana.Kiša koja je prekjučer padala u dijelu Baranje samo je djelomice zaustavila puni zamah najopsežnijeg ratarskog posla, ali već oko podneva na poljoprivrednim se površinama dizala prašina od brojnih kombajna i traktora s prikolicama.
- Za početak prvi otkosi izgledaju jako dobro i obećavajuće, a kako će biti u konačnici, vidjet ćemo. Sve ovisi o vremenu, ali se nadamo da će većina žetve biti odrađena prije kiša koje meteorolozi uskoro najavljuju - kaže Tomislav Čulina iz tvrtke Granolio, najvećeg hrvatskog otkupljivača pšenice i mlinara.
Sudeći po prvim žetvenim uzorcima, prinos će se kretati između 7,5 i 8,5 tona suhog zrna po hektaru obradive površine. Prinosi neće biti rekordni, ali bi trebali biti bolji nego prošle godine, kada je bilo problema s kvalitetom zrna, izazvanog velikom količinom vlage.
- Vjerujem da bi nekim prosječnim prinosom zadovoljni bili i seljaci i otkupljivači. Svi oni prate tehnologiju, tretiranja su obavljena i sada ne preostaje ništa drugo do pouzdati se u lijepo vrijeme. Za sada je vlage malo ‘‘na knap‘‘, ali mislim da će sve biti u redu - ističe Čulina, dodajući kako u Baranji planiraju otkupiti između 15 i 20 tisuća tona pšenice, koja će biti smještena u njihovim silosima diljem Slavonije i Baranje. Nije mogao reći kolika će biti cijena, naglasivši kako će biti tržišna kojom će, nada se, svi biti zadovoljni. A da bi ona mogla biti između 1,10 i 1,15 kuna po kilogramu, misli Gavro Bagić, poljoprivrednik iz Uglješa, čiji OPG obrađuje 65 hektara poljoprivrednih površina.
- Od ukupne površine, na 26 hektara zasijali smo ječam, čijim smo prinosima zadovoljni. Ne mogu se žaliti ni na prve otkose pšenice. Dobro izgleda i očekujem više od sedam tona suhog zrna po hektaru. Zbog suše smo odradili dvije prihrane s KAN-om i dvije s tekućim dušikom nitronom. To je poskupilo proizvodnju, ali se nadam da će nam se uloženo i vratiti - kaže.
S njim se slaže i Slavko Todorović, poljoprivrednik iz Karanca, koji obrađuje približno 230 hektara poljoprivrednih površina, na kojima je pšenica zastupljena na 32 hektara. Žali se na nedostatak vlage, zbog čega je došlo do sekundarnog ponika.
- Pšenicu smo zbog nedostatka vlage forsirali s krutim mineralnim gnojivima, ali se nakon većih oborina biljka ponovno vratila, pa je protjerala sekundarni klas iz istog sjemena koji nije sazrio i ostao niži. Stoga gornja etaža ima 13 posto vlage, a donja 19. Tu će biti problem sa sušenjem. Prinos neće biti rekordan, ali ni slab. Ako cijena bude između 1,10 i 1,15 kuna po kilogramu, bit ću zadovoljan - tvrdi Todorović, dodajući kako se događa da hektolitar bude dobar, ali proteini mali. Ivica Getto

ŽETVA NEŠTO KASNIJE NEGO LANI
Kako je istaknuto na konferenciji za novinare HPK-a, održanoj početkom lipnja, Hrvatska ove godine očekuje proizvodnju pšenice od oko 750 tisuća tona sa zasijanih 136 tisuća hektara, a poljoprivrednici očekuju cijenu za pšenicu standardne kakvoće ne nižu od 1,20 kuna po kilogramu. Naglašeno je kako žetva kreće nešto kasnije nego lani, za otprilike deset dana, te kako koronakriza nije negativno utjecala na ratarsku proizvodnju. Hrvatski poljoprivrednici očekuju da će se otkup odvijati sukladno Zakonu o sprječavanju nepoštene trgovačke prakse te da otkupna cijena pšenice ne smije biti niža od proizvođačke.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike