Sport
RIJEKA VEČERAS GOST GRADSKOG VRTA

Nije to neki osvetnički pohod, ali Osijek ima poseban motiv
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Pobjeda nad Rijekom bila bi kruna teškog rada bijelo-plavih u nastavku sezone

Večerašnji derbi protiv Rijeke u Gradskom vrtu za nogometaše Osijeka najvjerojatnije je i najvažniji susret nakon što je nastavljeno prvenstvo. Bijelo-plavi su u proteklih pet kola teško "orali i kopali" kako bi nadoknadili bodovni zaostatak u borbi za drugo mjesto, a sada im se otvara prilika da konačno mogu dobro naplatiti sav uloženi trud.


Osijek je jedina neporažena momčad HNL-a u pet kola nastavka prvenstva, primio je samo jedan jedini pogodak, pa nije ni čudo što susret s Rijekom dočekuje u pozitivnom ozračju. Dodatni motiv bijelo-plavima, ali i njihovim navijačima, u toj utakmici bit će i događaji iz polufinala Kupa, kada su Osječani izgubili na Rujevici nakon velikih sudačkih pogrešaka.

Vruće srce i hladna glava

Međutim, tu će "napaljenost" biti potrebno kanalizirati u pravom smjeru. Osječani se ne bi smjeli zamarati nekakvim mislima o osveti ili sličnome. U biti, najslađa "osveta" bila bi pobjeda i osvajanje triju bodova, što bi im omogućilo da se od Rijeke odlijepe na četiri boda, a usto bi imali i prednost boljeg međusobnog omjera.


- Svjestan sam kako je to za igrače i navijače posebna utakmica zbog svega što se događalo nedavno u polufinalu Kupa, ali ne smijemo se uhvatiti u zamku nekakve osvetničke utakmice, nego taj naboj koji imamo trebamo usmjeriti na što bolju igru i pravi angažman. Priče o osvetama ne priliče sportašima. Nadam se kako će moja momčad imati veliko i hrabro srce, ali i hladnu glavu u tom susretu - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Momčad svakako treba zadržati hladnu glavu i biti maksimalno disciplinirana i odgovorna na terenu. No navijači ne moraju. Od njih se očekuje pravi "poguranac", kakav je Osijek često imao u važnim utakmicama.


- Pozivam naše navijače da nam pruže podršku, koja će nam biti itekako potrebna. Lakše je igrati uz huk s tribina, posebno s istoka - poručuje trener bijelo-plavih.


Uoči susreta brojni su "papirnati" pokazatelji na strani Osijeka. Bijelo-plavi su nedvojbeno u boljoj formi, jer Rijeka u Gradski vrt stiže nakon dva uzastopna poraza, a tu je i neosvojivost osječkog stadiona, na kojem suparnička momčad nije slavila gotovo godinu i pol dana.


- Gradski vrt već je dugo nepokoren stadion pa se nadam kako će ta tradicija ostati i nakon ove utakmice. Ako gledamo trenutačnu formu, i taj je pokazatelj na našoj strani, ali svaka je utakmica priča za sebe, a posebno se to odnosi na derbije, u kojima najčešće presudi trenutačno raspoloženje ili neki detalji u utakmici na koje se ne može utjecati. Rijeka je dobra momčad, ali smatram kako smo mi kvalitetniji od nje. Naravno, to ćemo morati pokazati na terenu - smatra Kulešević.
Oslabljeni po pobjedu

Ipak, ima i nekoliko stvari koje Osijeku ne idu u prilog. Prva je ludi raspored, koji im u osam dana donosi tri uzastopna derbija. U takvim se susretima igrači i inače maksimalno troše u svim područjima, a Osijek, s obzirom na jurnjavu koju je imao za bodovnim zaostatakom, još i više.


- Zgusnut nam je raspored i sigurno je kako, da sam mogao birati, ne bih izabrao u ovoj fazi sezone tri derbija u osam dana. Međutim, moramo zbiti redove i pokušati iz te teške serije izići sa što boljim rezultatima. Početak je bio dobar, jer smo remizirali u Maksimiru, a sada taj bod trebamo kapitalizirati pobjedom protiv Rijeke - kaže Kulešević.


Druga otegotna okolnost je što Osijek neće moći u tom derbiju na teren poslati svoje najjače snage. Najviše će se osjetiti izostanak dvaju prekaljenih boraca iz veznog reda Laszla Kleinheislera i Vedrana Jugovića, a uz njih Kulešević neće moći računati ni na Dmitra Lopu te još otprije na Erosa Grezdu, za kojeg je sezona završila.


- Neću nabrajati one koji nam nedostaju jer to jednostavno nema smisla. Imamo mi dovoljno igrača kako bismo kvalitetno prebrodili krize s izostancima poput ove. Nakraju, svi igrači moraju biti svjesni važnosti ove utakmice, a oni koji će uskočiti umjesto standardnih prvotimaca trebaju je doživjeti kao pravu priliku za dokazivanje - smatra strateg osječkog prvoligaša.


U momačad se vraća Mihael Žaper, spreman će biti i Merveil Ndockyt, a ostaje vidjeti kako će ih taktički posložiti Kulešević. U početnoj postavi treba očekivati i Marina Pilja, a jedno od otvorenih pitanja je tko će s Marićem činiti napadački tandem. Antonio Mance nikako da pronađe sebe, trudi se, možda i previše, trči, radi, ali pogodak ga neće pa neće. Hoće li Kulešević najskupljoj klupskoj akviziciji ponuditi još jednu priliku ili će se odlučiti za nekog drugog?
No to je samo tehničko pitanje jer ovo su utakmice u kojima ne igraju imena, nego mora igrati momčad. Toliko toga se zgusnulo Osijeku u tih 90 i kusur minuta. Pobjeda bi mu otvorila odlične perspektive i kada je plasman u pitanju, ali i na temu trećeg derbija u nizu, koji ga za vikend čeka na Poljudu. Za susret poput ovog uobičava se reći "treba ga odigrati kao da je zadnji". Bez kalkulacija i razmišljanja o tome što je bilo jučer ili što donosi sutra. Sada je važno samo što će biti večeras. I zato za bijelo-plave postoji samo jedna poruka - samo jako!


Dalibor Keler
OSIJEK**-**RIJEKA

Početak: 21.05

Ivušić**Pandur

Igor Silva**Capan

Škorić**Escoval

Majstorović**Velkovski

Talys**Smolčić

Žaper**Lepinjica

Pilj**Halilović

Ndockyt**Tomečak

Marić**Andrijašević

Bočkaj**Yateke

Mance**Čolak

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Duje Strukan (Split)
TABLICA
1. Dinamo**31**23**4**4**57:15**73

2. Hajduk**31**16**6**9**50:31**54

3. Lokomotiva**31**16**6**9**48:34**54

4. Osijek**31**14**11**6**42:26**53

5. Rijeka**31**15**7**9**48:37**52

6. Gorica**31**11**10**10**38:43**43

7. S.Belupo**31**8**7**16**27:48**31

8. Varaždin**31**6**9**16**26:46**27

9. Istra 1961**31**5**8**18**23:48**23

10. Inter**31**3**8**20**29:60**17
32. kolo
UTORAK

Slaven Belupo - Istra 1961

Lokomotiva - Varaždin

Gorica - Hajduk - igrano kasno sinoć

SRIJEDA

18.55

Inter Zaprešić - Dinamo

21.05

Osijek - Rijeka
MEĐUSOBNI SUSRETI

OSIJEK – RIJEKA**84**29**21**34**97:116
PREUZIMANJE I PRODAJA ULAZNICA
Režim distribucije ulaznica za derbi protiv Rijeke isti je kao što je bio za susret s Goricom. Dakle, svi oni koji imaju godišnje pretplate trebaju podići pojedinačnu ulaznicu za susret s Rijekom. Ako to još nisu obavili, mogu to učiniti danas, isključivo na blagajni istok od 14 do 21 sat, uz obvezno predočenje godišnje ulaznice. Što se tiče redovite prodaje ulaznica, ona počinje danas, također od 14 sati, na blagajnama istok i zapad. Naravno, na tribinama vrijede sve uobičajne mjere opreza zbog koronavirusa, koje uključuju držanje razmaka i dezinfekciju.
jasan plan
OSIJEK IGRA MOŽDA KLJUČNI SUSRET SEZONE
Možda ste propustili...

BICIKLISTIČKA UTRKA U BARANJI

Utrka na Banovu Brdu teška i zanimljiva

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana