Osijek
KOPIKA ZATVORENA, DRAVA KRCATA, MORE DALEKO

Ljetovanje u dvorištu - rasprodani PVC bazeni
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
U trgovinama traži se bazen više, najprodavaniji su oni promjera do tri metra

Kako mislite, bazen je prodan?! Bila sam tu prije 45 minuta, imali ste ih četiri! - bila je reakcija nevjerice gospođe koju smo u subotu poslijepodne zatekli u Pevexu na odjelu​ gdje su se kućni bazeni proteklog vikenda prodavali kao da sutra ne postoji. Ljeto bez "Kopike" i strah od COVID-a učinili su svoje - Osječani će, čini se, ljeto provesti kupajući se u svojim dvorištima.

I to, sasvim sigurno, ne u lavorima, nego u respektabilnim "napuhancima", koji su ove sezone u svim trgovinama gdje su dio asortimana - vruća roba.

Velika potražnja
"Prodaja je na početku sezone krenula odlično i prodavali smo puno bazena velikih dimenzija (od 3,05 m do 6,10 m), takvih smo prodali 200 samo u početku sezone. Potražnja za bazenima velikih dimenzija ove je godine jako velika. Nakon toga je zbog vremena bila mala stagnacija u prodaji, ali sada s visokim temperaturama prodaja jako raste i prodaju se bazeni svih dimenzija, kao i sav popratni ljetni asortiman koji nudimo u našim prodajnim centrima. Proteklog je vikenda prodaja bazena i svih dodataka za ljeto bila odlična, a najprodavaniji artikli bili su Intexovi modeli Easy Set svih dimenzija. No, bez obzira na to koliko prodali, roba se kod nas konstantno naručuje i uvijek je nešto u dolasku, tako da sa zalihom nemamo problema. S 2. srpnja izlazi novi katalog i od toga su datuma cijeli Intexov asortiman i kemija za održavanje bazena i sniženi!" kažu iz Pevexa.

Porast prodaje kućnih bazena bilježe i u Vinkopromu, u čijoj je osječkoj poslovnici također već danima velika potražnja za tim artiklom.

"Mjesec lipanj i povišene temperature zraka svake godine razlog su za kupnju bazena na napuhavanje ili sklopivih PVC bazena. Ove godine, u odnosu prema prošloj, 2019., imamo znatan porast potražnje i prodaje bazena i opreme za bazene. Najveća je potražnja za PVC bazenima promjera do tri metra. Pokazali su se praktičnima i jednostavnima za postavljanje, održavanje, ne iziskuju velike količine vode, a djeci i odraslima pružaju izvrsnu zabavu. Povećana je i prodaja opreme poput pokrivača bazena, pumpi za filtriranje, filtara za pumpe, ali i oprema za mini dječje dvorišne igraonice poput: trampolina, montažnih ljuljački, pješčanika, tobogana i slično. Možemo pretpostaviti da je razlog tomu globalna situacija s koronavirusom te da se ljudi ipak najsigurnije osjećaju kod kuće, odnosno da su svijest i odgovornost u ovoj situaciji, posebno kada su djeca u pitanju, na visokoj razini", kaže pak voditelj marketinga Vinkoproma Marijan Lamešić.

Potrošnja vode
Iako bi o tome koliko su se dvorišta Osječana napunila bazenima najbolje mogao posvjedočiti panoramski let nad gradom, dosta dobro to mogu učiniti i iz Vodovoda Osijek, koji je u petak, subotu i nedjelju Osječanima isporučio 73.554 m³ vode, najviše u petak, 19. lipnja, kada je isporuka prvi put ove sezone premašila lipanjski mjesečni prosjek.

"Dnevna potrošnja u lipnju 2020. kreće se od 23.000 do 25.000 m3 dnevno, ovisno o prosječnoj temperaturi zraka. U petak, 19. lipnja, isporučeno je 25.978 m³, a u subotu, 20. lipnja, 24.516 m³ vode. U sljedećim danima, kada se očekuje porast temperature do 35 Celzijevih stupnjeva, očekujemo i porast potrošnje vode od deset posto, tako da bi maksimalna dnevna potrošnja mogla dosezati i do 28.000 m3. Potrošnja bi bila daleko veća, ali je počela sezona godišnjih odmora pa 20-30 posto korisnika trenutno ne troši vodu. Moramo napomenuti kako ni u jednom slučaju bilo kakvog enormnog porasta temperature, pa čak i iznad 40 Celzijevih stupnjeva, koji bi potrajao i do kraja kolovoza, neće doći do destabilizacije sustava vodoopskrbe grada Osijeka. Vodovod Osijek sa svojim vodocrpilištem Vinogradi i vodozahvatom Pampas potpuno pokriva potrebu za pitkom vodom grada Osijeka i prigradskih naselja. Usto, možemo reći kako se za sada radi o uobičajenoj potrošačkoj godini, bez ekstremnih isporuka te da Vodovod Osijek može potpuno zadovoljiti potrebe korisnika za vodom za ljudsku potrošnju", poručuju iz Vodovoda Osijek.

Ivana Solar
25.978

m³ vode Vodovod Osijek isporučio je potrošačima na području grada Osijeka u petak, 19. lipnja
ODRŽAVANJE VODE
Iz HZJZ-a poručuju kako se voda u bazenima treba održavati mikrobiološki ispravnom. “Bazenske se vode dezinficiraju, najčešće sredstvima na bazi klora. Međutim, kloriranjem bazenskih voda u reakciji s organskim i anorganskim tvarima može nastati širok spektar nusprodukata dezinfekcije. Budući da je zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan od prioriteta u sprječavanju bolesti koje se prenose vodom, kvalitetu bazenskih voda potrebno je kontrolirati preporučenim sredstvima, o čemu se valja posavjetovati sa stručnjacima.”
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike