Regija
OBITELJ MATAJIĆ INOVATIVNA I USPJEŠNA

Tjestenina s bučom, konopljom, ciklom...
Objavljeno 1. srpnja, 2020.
Prave i gluten free tjesteninu, uskoro će i bezglutenske grisine i keksiće, prerađuju i voće u pekmez, džem, sok, vino, ocat
DRENOVCI

Supružnici Marija (38) i Luka Matajić (37) iz Drenovaca već se 16 godina bave poljoprivredom i primjer su kako se i na istoku županjske Posavine može pristojno i kvalitetno živjeti i svojim radom osigurati egzistenciju za obitelj. Inovativnošću, a ponajprije kvalitetom svojih proizvoda, osigurali su svoje mjesto na sve konkurentnijem tržištu i postali prepoznatljivi.

Sve domaće
Obrađuju 43 hektara zemlje, uz ratarstvo bave se i voćarstvom, a okušali su se i u proizvodnji batata. I dok Luka većinu vremena provodi na njivi, njegova svestrana i neumorna supruga, inače stručna suradnica - pedagog, u Dječjem vrtiću "Petar Pan" u Drenovcima, u slobodno vrijeme uglavnom pravi domaću tjesteninu, u raznim kombinacijama.

Napravljena prema provjerenoj recepturi, bez konzervansa, aditiva, s prirodnim sastojcima, i odlična ukusa, brzo je našla put do kupaca. Marija ističe da se u njezinoj obitelji uvijek jela domaća tjestenina, koju je pripremala majka, a ona je tu tradiciju nakon udaje nastavila u svome domu. A kako bi imala proizvod iznimne kvalitete, itekako vodi računa o svim njegovim sastojcima.

- Pravim tjesteninu s raznim dodacima, s aktivnim ugljenom, blitvom, koja daje puno intenzivniju boju od špinata, ciklom, bučom hokaido, pa i s proteinskim prahom konoplje. Vrlo brzo se skuha i ne pušta boju. Prije sam sve radila kod kuće, a nakon što je u Drenovcima otvoren Poljoprivredno-poduzetnički inkubator, odlučili smo se za nešto veću proizvodnju i sklopili ugovor o korištenju proizvodnih pogona. Ondje je sve prema HACCP-u, koji jamči i sustav samokontrole i sustav kvalitete. Sve se odmah i analizira i suši i jako smo zadovoljni uslugom - kaže Marija. Sve namirnice za proizvodnju tjestenine su domaće, iz njezina vrta ili kupljene od lokalnih OPG-ova, ništa ne kupuje u trgovini. Vlastitu pšenicu melju u mlinu u susjednoj Vrbanji i dovoze brašno, dodatke za tjesteninu kod kuće sama priprema i izblenda, a jako je važno da sve bude jednolično i kompaktno, da boja bude ujednačena. Pravi sitne rezance za juhu, široke, kao što su nekada radile bake u slavonskim selima, tagliatelle i makarone. Sve što proizvede odmah proda na kućnome pragu, samo dan ili dva prije najavi prodaju i sve u trenu plane.

Šarena tjestenina
U početku je tjesteninu pravila za prijatelje i znance, a onda su slijedile preporuke, kupci su se počeli sami javljati. Marija kaže da su jako zadovoljni, posebno su oduševljeni tjesteninom s raznim dodatcima, a ona ih svako malo iznenadi novim kombinacijama koje se odlično dopunjuju. Pakiranje "3 u 1" rado kupuju posebice majke s malom djecom, kojoj je šarena tjestenina jako zanimljiva. Kupuje ju i lokalna pekarnica, a osnovna škola također je iskazala interes za suradnju jer svojim učenicima želi ponuditi kvalitetne domaće proizvode.

Dio tjestenine pravi i od bezglutenskog brašna jer sve više kupaca traži upravo gluten free proizvode.

- Naš devetogodišnji sin ima genetsku predispoziciju za celijakiju, na bezglutenskoj je prehrani i to nam je također bio jedan od razloga - ističe. Uskoro će krenuti i u proizvodnju bezglutenskih grisina i keksića prema recepturi svoje obitelji.

Uz proizvode od brašna u Poljoprivredno-poduzetničkom inkubatoru Matajići prerađuju i voće. Ovih su dana angažirani na preradi višnje, a tu je i jabuka, marelica, šljiva... Imaju i nekoliko stabala smokve, koju suše. Proizvode razne džemove i pekmeze, sok, vino, ocat... Marija ponosno ističe i omiljeni joj kopar, koji kiseli kao krastavce, a odličan je dodatak za umake, salate i druga jela, posebice od divljači. Svoje domaće proizvode Matajići u određenim prigodama nude kupcima i u poklon-paketima, što se pokazalo dobrim potezom.

A marljivim roditeljima već od malih nogu žele pomoći sin i dvogodišnja kćerkica, koji pokazuju veliko zanimanje za sve što se događa na njihovu imanju.

Marija Lešić Omerović
U CVELFERIJI RADIJE NEGO U NJEMAČKOJ
Marija je niz godina živjela, školovala se i radila u Njemačkoj i Engleskoj, ali je ipak odlučila u svojim Drenovcima zasnovati obitelj i nastaviti život. Pohađala je i Filozofski fakultet u Osijeku. “Ovdje se, zaista mogu reći, najbolje i najkvalitetnije živi. Iako smo na selu, na raspolaganju imamo puno sadržaja i jako smo aktivni. Sin je član teniskog kluba u susjednim Račinovcima, odvozim ga u glazbenu školu u Županji, sve stignemo, samo je bitno imati volje i dobrog partnera. Tu su i roditelji i svi uskaču kada treba”, kaže Marija.
lokalno
SASTOJKE SU

UZGOJILI ILI

IH NABAVILI

OD OPG-ova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike