Novosti
PRVI DAN NAKON UVOĐENJA NOVOG KORONA-REŽIMA PONAŠANJA

Đakovčani ozbiljno shvatili mjere – većina pod maskama, poštuju razmak
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Mise se i dalje održavaju u crkvama pod ranije uvedenim mjerama; nadbiskup pozvao mladomisnike da, ako je ikako moguće, mladomisnička slavlja drže na otvorenom

ĐAKOVO – Sudeći po brojnim Đakovčanima s maskom na licu i strpljivom stajanju u redovima uz poštivanje razmaka ispred banaka i drugih institucija, a jutrošnji je to prizor s đakovačkih ulica i iz centra, građani su ozbiljno shvatili mjere koje su gradski i županijski stožeri civilne zaštite jučer, u ponedjeljak, donijeli nakon zajedničkog zasjedanja u Đakovu.

Među mjerama je ona da od danas nema javnog okupljanja, no svadbe se i dalje održavaju i to do 200 osoba, uz to da organizatori svatova 48 sati prije moraju dostaviti popis svih gostiju. Rad bazena i kafića je pod ograničenjem – kupalište može brojati 300 kupača, a ugostitelji rade do 24,00. U oba slučaja vrijede mjere od prije. U trgovačke centre i javne objekte ulazi se s maskom, uz reducirani broj ulazaka, a kako bi se ulazi/izlazi kontrolirali. U oba slučaja obveza su i dez-barijere, dezinficijensi, rukavice i dr.

Kada je riječ o svetim misama, one se u crkvama nastavljaju po stalnom rasporedu, uz poštivanje mjera koje su na snazi još od prije. Promjene se odnose samo na mladomisnička slavlja na području nadbiskupije; nadbiskup Đuro Hranić mladomisnike je pozvao da svoje mlade mise, ako je ikako moguće,  organiziraju na otvorenom jer su to događanja s mnoštvom sudionika, i do 1.000.

- Ukoliko je ikako moguće neka se euharistija u prigodi svih mladomisničkih slavlja na području Đakovačko-osječke nadbiskupije slavi na vanjskom liturgijskom prostoru, uz poštivanje gore navedenih mjera zaštite i prevencije od širenja zaraze, navodi Hranić.

- Mladomisnici su za obiteljski stol tom prigodom već ranije pozvali određeni broj uzvanika. Uzvanike koji nisu u bliskom rodbinskom odnosu s mladomisnikom (kao što su npr. župljani župa đakonskog praktikuma, članovi pjevačkih zborova, domaći župljani koji nisu u posebnom prijateljskom odnosu s mladomisnikom i sl.) molimo da odmah (ili barem nekoliko dana ranije) obavijeste mladomisnika da se solidarno ustežu od sudjelovanja za obiteljskim stolom. Potičemo ih da iskoriste druge prigode za kratak susret, osobno čestitanje i znakove pažnje prema mladomisniku, vodeći i u tim prigodama računa o čuvanju svoga i mladomisnikova zdravlja te zdravlja drugih osoba, navodi Hranić u svom obraćanju svećenicima i vjernicima svoje nadbiskupije. Ukazao je mladomisnicima i da svoje mlade mise proslave kako to i dolikuje takvim prigodama.

- Mladomisnike i njihove župnike molimo da vode računa o kršćanskom i crkvenom ozračju mladomisničkih slavlja i za vrijeme prigodnog svečanoga objeda, te preporučujemo da izostave svirače (posebno profanih pjesama), ples i druge nepotrebne, a ponekad čak i neprimjerene dodatke koji se postupno uvlače u mladomisnička slavlja, pozvao je Hranić.

Zamolbu je uputio i ugostiteljima, pozvavši ih da „pokažu maksimalno razumijevanje prema roditeljima prvopričesnika i krizmanika te prema mladomisnicima zbog iznenadnog otkazivanja obiteljskih slavlja u njihovim objektima ili zbog smanjivanja broja sudionika“.
S. ŽUPAN