Regija
POŽEŠKA SREDNJA ŠKOLA MEĐU NAJSTARIJIMA

Spomenica Gimnazije uz 320. obljetnicu osnutka
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
POŽEGA - "Gimnazija 1699. - 2019." spomenica je koju je požeška Gimnazija izdala u prigodi 320. obljetnice osnutka, a sadrži zapise bivših i sadašnjih gimnazijskih profesora, koji su u školskim izvješćima ili u posebnim znanstvenim i stručnim radovima i člancima sažimali povijest škole do svog vremena. "Ova knjiga nastala je nakon jednogodišnjeg rada naših profesora entuzijasta koji su svoju ljubav, znanje i pamet darovali da bismo knjigu imali u rukama. Iznimno je vrijedna, dokument je vremena, a poslužit će kao riznica budućim istraživačima koji se budu zanimali za povijest Gimnazije", rekla je dr. sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije, uz najavu još jednog izdanja u tradiciji izdavačke djelatnosti ove škole.


Spomenica obuhvaća pregled povijesti škole od osnutka do danas, uključujući i razdoblje u kojem je bila uključena u Centar za usmjereno obrazovanje. Knjigu su uredili psiholog Ivo Žanetić, kroatistica, sociologinja i knjižničarka Ivana Kajinić-Čenić, povjesničar i geograf Dragan Siluković, povjesničarka i kroatistica Nataša Puljašić, pedagoginja Manuela Zima-Čevapović, informatologinja i kroatistica Anamarija Ivčetić te kroatistica Marija Mrkojević, ujedno i autorica većine fotografija.
Požešku gimnaziju osnovali su isusovci i u njoj održavali redovnu nastavu od 1699. Jedna je od najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj. Od 1761. do 1776. svrstana je u red visokih škola pod nazivom Academia Posegana, a Požega je postala drugo visokoškolsko središte u Hrvatskoj nakon Zagreba. B.S.T.
Možda ste propustili...

RAZVOJNI SPORAZUM ZA PODRUČJE SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

Potpisani ugovori za pet projekata vrijednih 148 milijuna kuna

POMOC SPORTSKIM ZAJEDNICAMA

Kombi dobili Našice, B. Manastir, Valpovo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DRUGA PRESUDA U KORIST UMIROVLJENICE

RH joj mora platiti 135.900 kuna za dionice Đakovštine

2

OBITELJ MATAJIĆ INOVATIVNA I USPJEŠNA

Tjestenina s bučom, konopljom, ciklom...

3

PROJEKT VRIJEDAN PRIBLIŽNO 140 MILIJUNA

Zeleno svjetlo za aglomeraciju Sušine - Đurđenovac, radovi kreću početkom 2021. godine