Osijek
REŽIM NA JAVNIM KUPALIŠTIMA

Na Gradskim bazenima smije biti do 300 kupača
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Prije ulaska u bazen nužno je dezinficirati ruke i otuširati se, a preporuka je držanje razmaka od bar metar i pol

S temperaturama koje će ovih dana biti i do 35 Celzijevih stupnjeva javlja se i želja za rashlađivanjem na nekom od gradskih kupališta, no s obzirom na koronavirus i tvrdnje kako je pojačana mogućnost njegova prenošenja putem aerosola, postavlja se pitanje kako je uopće organiziran rad na javnim bazenima.

Kako ove godine zbog njegova uređenja neće raditi kupalište Copacabana, Osječanima preostaje kupanje na nekoj od dravskih plaža, ili na Gradskim bazenima. Zato smo jučer i sami posjetili Gradske bazene da bismo provjerili na koji način je organizirano kupanje. No, kako doznajemo, posebnih mjera nema. Znači, glavna mjera od strane HZJZ-a zapravo je smanjenje broja kupača po četvornome metru. Tako ovo kupalište inače može primiti i do 500 gostiju, ali sada su ograničeni na njih 300.

Odgovornost
– Nema nekakvih posebnih mjera. Znači, svatko je dužan na ulazu dezinficirati ruke te se otuširati prije ulaska u bazen. Nema mjerenja temperature, posebnih redara koji paze na razmak ili slično, jer je to neizvedivo. Traži se odgovorno ponašanje samih građana. No, treba reći da je i broj kupača znatno manji nego inače, što znači da su ljudi vrlo oprezni - komentirao nam je jedan od djelatnika Gradskih bazena.

Također, i iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kažu kako zapravo nema dokaza da se virus širi aerosolom. - Zna se da je to kapljični virus, jer je dokazano da se širi kapljičnim putem. Zasad nema dokaza da je ujedno respiratorni virus, odnosno, nema dokaza da se širi aerosolom, kapljicama sline koje se rasprše kad netko kihne, ili se nakašlje. Sreća u nesreći je to što su te kapljice teže i veće od aerosola te nemaju tako velik domet, pa ne treba biti neko vrijeme fizički blizu potencijalno inficirane osobe, i to nezaštićen, pa da bi došlo do prijenosa virusa - objašnjava dr. Željka Mačak Šafranko iz Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Fizička distanca
To znači da je zapravo glavna zaštita fizička distanca. Upravo to stoji i u preporukama HZJZ-a: “Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti u bazenu ovisi o veličini bazena te je prihvatljiv onaj broj osoba pri kojemu je moguće održavanje fizičke distance. Ako su okolnosti takve da je u bazenu pojačano kretanje i aktivnost, treba razmotriti dodatno smanjenje broja osoba. Prije ulaza na čisti dio bazenskog kupališta (bazen s površinom oko bazena) korisnici se obvezno moraju tuširati i proći kroz predbazen (dezbarijera) za pranje nogu. Voda u predbazenima mora biti hiperklorirana, ili obvezno mora sadržavati dezinfekcijsko sredstvo. Također se naglašava da treba odvojiti ležaljke na način da se osigura fizička distanca te dezinficirati ležaljke nekoliko puta dnevno. Obvezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te prije nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sjedeća mjesta, njih je također potrebno rasporediti na metar i pol razmaka. Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (a prema potrebi i češće). Treba pojačati broj zaposlenika za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istodobno, treba ograničiti korištenje sanitarnog čvora sukladno veličini i propisanim sanitarnim uvjetima”.

Nefreteta Z. Eberhard
VIRUS JE OSJETLJIV NA KLORIRANJE

U osječkom ZZJZ-u objašnjavaju kako se koronavirus ne može prenositi putem bazenske vode, jer je odmah dokazano kako je osjetljiv na klor.

- Odmah na početku pandemije bolesti COVID-19 stručna je literatura obznanila kako je virus Sars – CoV 2 osjetljiv na kloriranje, pa nije bilo straha da bi se koronavirus mogao prenositi putem zdravstveno ispravne vode kakvu dobivamo iz naših slavina, ali ni onih u bazenima. Kada je u pitanju sam COVID od potencijalnog prenošenja zaraze putem vode bio je ugrožen samo jedan posto stanovništva Osječko-baranjske županije, koji koristi vodu iz privatnih bunara, ili lokalnih vodovoda koji ne kloriraju vodu - objasnila je doc. dr.sc. Suzana Čavar, voditeljica Službe zdravstvene ekologije u ZZJZ-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike