Ekonomija
SURADNJA S OSJEČKIM SVEUČILIŠTEM

Komak i znanstvenici proizvest će zdravo pivo
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Župan Ivan Anušić podržao je suradnju, izgradnju sladare, pogona za preradu hmelja i otvaranje novih radnih mjesta

Želimo raditi – kratko je rezimirao udruživanje gospodarstvenika i znanstvenika, uz podršku župana Ivana Anušića, direktor Pivovare Osijek Ivan Komak nakon potpisivanja sporazuma o suradnji s tri znanstvenoistraživačke institucije i Pivovare Osijek na projektu "I​zgradnja tvornice slada i pogona za preradu hmelja, nadzora nad proizvodnjom i preradom strateških sirovina za proizvodnju piva, proizvodnji piva od ekološki proizvedenih sirovina, sljedivosti - kontroli sirovina od polja do napunjenog piva u ambalaži te proizvodnji specijalnih tipova slada".


Riječ je o projektu vrijednom od 15 do 20 milijuna eura, koji bi trebao imati nekoliko faza.


Komak je sporazum o suradnji potpisao u nazočnosti osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, prof. dr. sc. Vlade Guberca, i prorektora Sveučilišta, prof. dr. sc. Drage Šubarića, s dekanima fakulteta - prof. dr. sc. Krunoslavom Zmaićem s FAZOS-a, prof. dr. sc. Jurislavom Babićem s PTFa, i ravnateljem Poljoprivrednog instituta Osijek, prof. dr. sc. Zvonimirom Zdunićem.


Zahvalivši Ivanu Anušiću, osječko-baranjskom županu, na domaćinstvu i organizaciji te svečane prigode potpisivanja i podršci u provedbe, jer je direktor te osječke tvrtke razgovarao o novom projektu i s premijerom Andrejom Plenkovićem i Vladom RH, od kojih je također dobio podršku, Komak je istaknuo da će u konačnici sve pridonijeti radu Pivovare Osijek u punom kapacitetu, osvajanju tržišta i novim zapošljavanjima u pivarskoj industriji vezanoj uz najstariju hrvatsku pivovaru, u Osijeku.


Ivan Komak kazao je da je u tijeku "papirološki" dio posla provedbe, a projekt bi se mogao realizirati u roku do dvije godine, tako da bi cijeli proizvod, od čepa do piva, bio domaći hrvatski proizvod po principu - hrvatska kuna u hrvatskom džepu.
- U suradnji s našim znanstvenicima i čelnicima institucija koje su u ovom projektu, želja mi je da napravimo zdravo, prirodno i kvalitetno pivo za naše građane, ali i našu tvrtku. Bez nove vrijednosti u gospodarstvu nema napretka, moramo raditi, moramo proizvoditi da bismo opstali. Mi smo u Pivovari Osijek u prilici da to pokažemo, a mislim kako bi to mogao biti primjer da ga slijede i drugi, podići ukupnu proizvodnju piva u Hrvatskoj. Na dobrom smo putu da uspijemo izgraditi sladaru, zasaditi plantažu hmelja i da sve bude domaća proizvodnja i hrvatska kuna ostane u Hrvatskoj. Nikada nije bilo potrebnije za Hrvatsku da se okrenemo sebi i našem proizvodu negoli sada - kazao je Komak, dodavši kako očekuje pomoć i od Vlade RH i od Europske unije da na cilj dođu što prije. A cilj je da Pivovara Osijek angažira punu proizvodnju, od 500 tisuća hektolitara piva godišnje.


"Imamo znanosti, potporu politike i ekonomije u stvaranju novih vrijednosti. Daljni potezi su nam da otvaramo svoje pubove i diskonte", najavljuje Komak povratak potrošača izvornoj hrvatskoj vrijednosti – Osječkom pivu.

Darko Pejić
NOVA ZAPOŠLJAVANJA KROZ KOOPERACIJU
- Cilj nam je unaprijediti kvalitetu i količinu proizvodnje piva u Osječko-baranjskoj županiji i na istoku Hrvatske. Veliki potencijali kriju se u proizvodnji hmelja i ječma i proizvodu Osječkom pivu. Čestitam svima koji su potpisali sporazum o suradnji, koja je ključna u kreiranju, i ovo je dobar primjer kako unaprijediti kvalitetu i proizvodnju te očekujem, danas-sutra, i zapošljavanja kroz kooperaciju, odnosno proizvođača sirovine koja je potrebna za kvalitetno pivo na području naše županije – dao je podršku župan Ivan Anušić.
Cilj je, kako se čulo, da Pivovara Osijek angažira punu proizvodnju, od 500 tisuća hektolitara piva godišnje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike